Därför är det brist på chaufförer

Ett tämligen säkert jobb väntar den som vill utbilda sig till busschaufför. Det menar Lars-Gunnar Gustafsson, vd för Bliva Buss som bland annat ansvarar för lokaltrafiken i västra Östergötland.

Det är svårt ett rekrytera folk till yrket som bussförare, vilket gör att det är problem att fylla de luckor som uppstår vid pensionsavgångar.

Det är svårt ett rekrytera folk till yrket som bussförare, vilket gör att det är problem att fylla de luckor som uppstår vid pensionsavgångar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-11-30 13:30

Enligt SVT som undersökt saken närmare råder det en akut brist på busschaufförer i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg.

Detta förklaras bland annat med att utbildningarna till bussförare lockar allt färre sökande och att bussbolagen står inför stora pensionsavgångar de närmaste åren.

Åt samma håll

I Linköping och den västra länsdelen med Motala som huvudort känner man att vindarna blåser åt ungefär samma håll.

– Vi står inför flera pensionsavgångar om tre, fyra år och eftersom vi ser en tydlig trend att utbildningarna till bussförare inte fyller sina platser på samma sätt som tidigare står vi inför en stor utmaning att ersätta de som lämnar oss, säger Lars-Gunnar Gustafsson, vd på Bliva Buss med huvudkontor i Nässjö.

Säkra jobb

Att de som söker sig till yrket, via de utbildningar som finns att välja mellan, har goda chanser till ett fast jobb råder det inga som helst tvivel kring, menar Gustafsson vidare.

– Bussförare är, och kommer att vara, en bristvara på den svenska arbetsmarknaden under lång tid framöver, säger han.

Mattias Forsberg, personalansvarig på Stångåbuss i Linköping, ger en liknande bild av den situation som nu råder. Och den som förväntas dyka upp i framtiden.

– För tillfället brottas vi inte med några större problem. Det är ganska okej. Personalomsättningen är tämligen liten.

Svårigheter väntar

Men svårigheter är troligtvis att vänta.

Forsberg talar här om, liksom många andra i branschen, om ett tidperspektiv på tre, fyra år.

– Folk som går i pension ska ersättas, men ekvationen går inte riktigt ihop eftersom färre sätter sig i skolbänken.

Högre krav

En förklaring till att utbildningarna inte lockar på samma sätt som tidigare kan vara de högre krav som ställs på förarna, misstänker Mattias Forsberg.

– Det räcker inte längre med att ha ett busskort för att få köra yrkesmässig trafik. Lagstiftningen ändrades i september 2015 då man införde kravet om yrkesförarkompetensbevis. Det är en 140 timmar lång teoriutbildning som innebär en merkostnad på upp emot 40 000 kronor för en privatperson som inte får ekonomiskt bidrag via en statlig myndighet, exempelvis arbetsförmedlingen. Till detta kommer sedan kostnaden för busskortet.

– Många tycker kanske att det är för mycket pengar att satsa. Det finns säkert de som inte anser sig ha råd.

Många möten

Mattias Forsberg menar samtidigt att den som väljer att satsa på yrket kommer att möta en arbetsmiljö där dagarna innehåller många spännande möten med olika typer av människor.

– Vi ansvarar för landsbygdstrafiken runt omkring Linköping och expressbussarna och våra passagerare består av både skolelever och äldre människor. Det blir en härlig mix som berikar chaufförerna på många olika sätt.

Nobina som ansvarar för en del av landsbygdstrafiken kring Norrköping har inga problem med att rekrytera bussförare, uppger Malin Säker på bolagets pressjour.

– Men för oss gäller i stort sett samma problem som i resten av Sverige, att förarkåren blir äldre och att färre yngre personer söker sig till yrket, säger hon.

Bekymmersamt

Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken, uppger att man hittills lyckats lösa de situationer som uppstått med bolagets alla entreprenörer, ett 15-tal, men att det periodvis varit bekymmersamt.

– Vi känner till de svårigheter som man brottas med, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om