Från och med hösten 2013 ska delar av Kulturskolan i Linköping skötas av Folkuniversitetet. Delar av verksamheten går från det kommunala bolaget Leanlink till stiftelseägda Folkuniversitetet. De som drabbas hårdast är lärarna. De är visserligen anställda av Leanlink, men att Leanlink skulle ha användning för en danslärare i någon annan verksamhet – exempelvis äldreboende – är ganska osannolikt.
– Det är stor risk att det blir arbetsbrist för lärarna, men det är egentligen för tidigt att säga något om, säger Per Petersen, direktör för Leanlink.
– Egentligen tycker jag det här är djupt olyckligt, när man ser vilken liten prisskillnad det var och hur mycket det eventuellt kostar med uppsägningar, fortsätter han.
För eleverna blir möjligen skillnaden mindre märkbar eftersom undervisningen fortsätter i samma lokaler på Östgötagatan – de ska hyras av kultur- och fritidsnämnden och upplåtas till båda utförarna. Om eleverna kommer att möta nya lärare eller inte är ännu oklart eftersom det kan hända att Folkuniversitetet behöver anställa de danslärare som redan finns.
Ideologiska skillnaderBeslutet om att upphandla Kulturskolan visar på de ideologiska skillnader som finns mellan partierna i Linköping. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är arga motståndare till upphandlingen medan Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet hejar på. Det är de fyra senare som har majoritet i nämnden och som därmed bestämmer.
– Vi tror att fler aktörer inom området i grund och botten bidrar positivt till utvecklingen. Det här har fler fördelar än nackdelar, säger Johan Lundgren (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Att den här upphandlingen föll ut så att dans och teater gick till Folkuniversitetet medan bild/form samt musik stannar hos Leanlink ser han som ett mindre problem.
– Det ligger i uppdraget att jobba med samordning och möjliggöra möten mellan uttryckssätten. Jag förstår att folk funderar på vad ett byte av utförare innebär, men jag känner mig trygg med beslutet. Vi ställer samma krav på den nya utföraren som på den gamla.
Har ni räknat på vad bytet av utförare kostar?
– Det utgår jag från att Leanlink som professionell utförare har räknat med, det kommer ju inte som någon överraskning för Leanlink att vi upphandlar Kulturskolan. Det har stått tydligt i vår konkurrensutsättningsplan sen flera mandatperioder tillbaka.
"Gör som med biblioteket"Olov Öberg som är Miljöpartiets ende ordinarie ledamot i Kultur- och fritidsnämnden är besk i sin kritik.
– Vi reserverade oss mot beslutet. Det är alliansen som gillar det här med konkurrens och de tror att allt blir bra bara det finns konkurrens, säger han.
Om han fick bestämma skulle Kulturskolan fungera så som stadsbiblioteket gör nu. Det sköts inte längre av Leanlink utan ligger direkt under nämnden.
– Om det ligger under oss så får ju vi ta ställning till fler frågor och vi sitter ju här för att påverka kulturen.
Att biblioteket gick den vägen berodde på att det inte fanns någon marknad. Vi det upphandlingsförsök som gjorts fanns helt enkelt inga företag som ville sköta biblioteket enligt de villkor som ställdes.
"Gagnar inte verksamheten"Kritiken mot upphandlingen kommer även från Socialdemokraterna med 4 ordinarie ledamöter i kultur- och fritidsnämnden.
– Vi tror inte att det här gagnar verksamheten. Det blir svårare att utveckla verksamheten. Det är svårt att upphandla utveckling. Vi kan titta på vad vi har idag och sen formulera ett uppdrag, men det är betydligt svårare att upphandla något som måste anpassa sig till eleverna över tid, säger Ellen Aguirre (S), vice ordförande i nämnden.
– Det andra argumentet är att det inte finns någon fungerande marknad. Den eventuella prispressande effekten med en upphandling finns ju inte. Här finns inte Capio eller Carema, det finns ingen sån som håller på med kultur, säger hon.