I dag går den östgötske riksdagsmannen Staffan Danielsson (C) ut med en debattartikel i Corren där han meddelar att han kan tänka sig att fortsätta som riksdagsman efter nästa val, om partiet vill ha honom.
Men debattartikeln handlar framför allt om migrationspolitik, ett område där Staffan Danielsson nu profilerar sig mycket tydligt med åsikter som går på tvärs med många partikamrater som pratar om öppna gränser och en fri invandring. I debattartikeln skriver han bland annat så här: "Om Sverige ensidigt skulle öppna sina gränser för fri invandring skulle pressen nedåt för våra trygghetssystem bli mycket stark, vilket jag inte vill se".
Varför profilerar du dig så hårt i migrationsfrågor?
– Jag har varit intresserad av migrationspolitik länge, och jag var en av dem som först protesterade när partiets idéprogramgrupp kom med förslag om öppna gränser och fri invandring. Det blev en väldig debatt, och jag fick ta mycket stryk för mina åsikter.
– Jag anser att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik. Men det bästa sättet att bromsa SD är att seriösa politiker för en öppen diskussion om asylpolitiken, även när det kanske gäller att göra den mer restriktiv i vissa avseenden.
I debattartikeln skriver du att Sverige bör överväga att anpassa sig till de övriga EU-ländernas mer restriktiva asylpolitik när det gäller flyktingar från Syrien. Varför tycker du det?
– I dag vill nästan hälften av alla syriska flyktingar som flyr till Europa komma till Sverige. Det beror på att de får tre års uppehållstillstånd här, i stället för sex månader i de flesta andra länder. Dessutom har vi unikt generösa regler för anhöriginvandring.
– Det är inte rimligt. En så generös flyktingpolitik riskerar att slå tillbaka och gynna de krafter som vill stoppa nästan all invandring.
Spelar du inte ett högt spel? Med dina åsikter finns ju risken att partistämman inte vill ha dig som riksdagskandidat?
– Visst är det så. Men jag måste vara tydlig med var jag står i de här frågorna. Sedan får stämman avgöra om de vill ha mig.
Du är 66 år och har suttit snart tio år riksdagen. Pallar du en period till?
– Ja, det gör jag. Jag har lång erfarenhet och det sitter faktiskt inte så många äldre i riksdagen, så jag tycker att sådana som jag behövs där.