Daniel Andersson listar åtgärder mot ökad brottslighet:

Daniel Andersson, kommunalråd (L) och ordförande i omsorgsnämnden, oroas över bilbränderna i Ryd. Samtidigt lyfter han på locket till en lagändring för ungdomar under 15 år som begår brott.

Daniel Andersson oroas över bilbränderna i Ryd. Nu listar han ett antal åtgärder för att få bukt med den ökade brottsligheten.

Daniel Andersson oroas över bilbränderna i Ryd. Nu listar han ett antal åtgärder för att få bukt med den ökade brottsligheten.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2017-10-18 19:00

Daniel Andersson fick vetskap om onsdagsnattens bilbränder i Ryd tidigt på morgonen.

– Jag har ingen annan information än den som gått ut till allmänheten. Men det är såklart allvarligt. Och oroande. Polisen måste ges möjligheter att utreda brottet så snabbt som möjligt.

Andersson bekymras samtidigt över de regler som rättsväsendet har att följa när det handlar om ungdomar under 15 år som begått en brottslig gärning.

– De är inte straffmyndiga och så ska det vara. Men brott måste ändå få någon form av påföljd. Polisen utreder inte ens och det sänder fel signaler.

Någonting måste göras och det skyndsamt, menar Daniel Andersson.

– De som inte fyllt 15 lever under en slags straffrättslig immunitet och så kan vi inte ha det.

– Det finns fall där unga tonåringar tvingas agera som bulvaner åt äldre brottslingar, antingen som knarkkurirer eller som vapenleverantörer. Fängelse är förstås inte aktuellt, men någon form av ungdomstjänst borde kunna komma ifråga.

Snabbare hantering av brottsfall kan leda till ett tryggare samhälle, menar Andersson vidare.

– Handläggningstiderna mellan brott och rättegång är i regel för långa.

– I helt solklara ärenden där en förövare blivit tagen på bar gärning borde man kunna döma ut ett straff betydligt snabbare via så kallade jourdomstolar. Rättssäkerheten behöver inte äventyras för det.

Fler poliser och ökat stöd till familjer där man identifierat sociala missförhållanden finns också på Daniel Anderssons önskelista.

– Vi står med tomma platser på polishögskolan i dag och det är högst oroväckande.

– Se till att höja lönerna ordentligt. Det är alldeles nödvändigt om vi ska kunna rekrytera fler till yrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!