Dåligt gensvar på cykeltest

En genial idé om en gratis test av hojen fick inget gensvar hos cykelhandlarna.

LINKÖPING2002-04-30 05:29

-- Det finns ett testprotokoll ute hos handlarna, men det förekommer inte någon direkt marknadsföring. Cykelhandlarna vill ta betalt för den här tjänsten, och då föll delvis hela idén med hojtesten, säger cykelentusiasten Hans Lindberg på Linköping å hoj.

För två år sedan introducerade han en modell, tillsammans med Länsförsäkringar, som skulle förbättra trafiksäkerheten för Sveriges cyklister. Projektet presenterades vid en presskonferens i Stockholm.

-- Min tanke var att testet av den begagnade cykeln skulle vara billig, och bara kosta en symbolisk summa. Om fel och brister upptäcktes på hojen fick å andra sidan cykelreparatören mer jobb.

Dåligt intresse

Men cykelhandlarna ville ha betalt för testet, och det gjorde att intresset för den här säkerhetsöversynen inte blev så stort. Därför är många cyklar i samma dåliga skick som tidigare.

Varje år skadas omkring 6 000 personer på grund av tekniska brister på hojen. I många fall handlar det om brist på underhåll. De vanligaste tekniska bristerna på cyklarna är löst styre, bromsfel, lös framskärm och pedal- och kedjebrott, visar en undersökning som Svensk Maskinprovning gjort.

Bra komplement

Studien visar även att cyklarna behöver inte vara särskilt gamla för att haverera. Drygt 40 procent av cyklarna var yngre än fem år, och 36 procent var äldre än tio år

-- Vi tog fram testprotokollet för att cyklisterna slarvar med service och underhåll. Om det här fungerat hade begagnattestet varit ett bra komplement till den varudeklaration och certifiering som tagits fram för nya cyklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!