– Personalen är den största smittkällan. Om de tagit hand om en patient som bär på bakterien, så är det lätt att de sprider den vidare till nästa.
Det säger Olov Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten. År 2005-06 drabbades Östergötland av ett utbrott av MRSA, så kallade motståndskraftiga gula stafylokocker. Det är bakterier som är motståndskraftiga, resistenta, mot flera sorters antibiotika. I samband med utbrottet upptäcktes att förekomsten av en annan bakterie, MSSA, hade ökat.
Maria Lindqvist är biolog vid Vårdhygien i Östergötland och avhandlingens författare. Hon har funnit att MSSA-bakterierna är klonala, det vill säga besläktade. Majoriteten kommer från äldre patienter med sårinfektioner. Bakterierna fanns på åtta vårdavdelningar på US och två vårdcentralen i Linköping. De verkar dock inte ha spridit sig utanför Linköping.
– Orsaken är att personalen slarvar med hygienrutiner. De spritar inte händerna tillräckligt noggrant, använder långärmade arbetskläder eller bär klockor och smycken, säger Maria Lindqvist.
På US har hygiensjuksköterskor besökt de drabbade avdelningarna vilket har gjort läget bättre. Men det är inte bara personalens hygien som påverkar spridningen.
– Det kan ju också spridas på exempelvis toaletter som delas mellan patienter, säger Olov Aspevall och tycker enkelrum bäst, i den mån det går.
Avhandlingen disputeras idag klockan 13.00 på Campus US i Linköping.