Dags för flytt - då valde de nytt

Emma Nilsson och Joakim Lönn tyckte att budgivningarna stack iväg för långt på begagnade hus. Så de bestämde sig för att köpa ett nytt i stället.

På dagen ett år efter kontraktsskrivandet kunde Joakim Lönn och Emma Nilsson och lilla Alva flytta in.  Huset är ett av 29 likadana kedjehus som Peab bygger i tre etapper. Nästa sommar ska de sista stå färdiga.

På dagen ett år efter kontraktsskrivandet kunde Joakim Lönn och Emma Nilsson och lilla Alva flytta in. Huset är ett av 29 likadana kedjehus som Peab bygger i tre etapper. Nästa sommar ska de sista stå färdiga.

Foto:

LINKÖPING2011-04-14 06:30

Vi träffar Emma, Joakim och tvååriga dottern Alva i en lägenhet i Hagaberg, Linköping. Här, i en bostadsrätt på 80 kvadratmeter, har de bott i fem år - och de har trivts bra.

- Men när Alva kom kände vi att det var dags att skaffa ett eget hus. Vi vill ha en tomt där Alva kan leka, säger Emma.

Vi sitter vid köksbordet, omgivna av travar med flyttkartonger. Flytten går om tre dagar och nästan allt är nerpackat. Alva hittar till sin stora lycka en kartong full med leksaker, och snart är den kartongen inte lika färdigpackad längre.

Kedjehus i Ullstämma

- Vi letade länge efter ett begagnat hus, berättar Joakim. Men alla hus vi tittade på blev dyra. Budgivningarna stack iväg till över tre miljoner, plus renoveringsbehovet. Och då tänkte vi att för de pengarna kan vi lika gärna köpa ett nytt.

Valet föll på ett kedjehus i Ullstämma, som Peab skulle bygga. Joakim och Emmas hus är ett av de allra första att bli färdiga i området där en lång rad företag bygger och planerar för fullt. Här växer Linköping söderut så det knakar, för att på sikt kanske till och med växa ihop med Sturefors. 270 bostäder är detaljplanerade, och kommunens översiktsplan öppnar för ytterligare nästan 1 000 bostäder, i första hand småhus.

Tillval höjde priset

2 995 000 kronor kostade huset, lite dyrare än de flesta i området eftersom det står på en hörntomt. Då ingår gräsmatta och stensatt uteplats. Med diverse tillval (se faktaruta) hamnade prislappen på 3,2 miljoner.

- Standarden var hög från början, men det är ändå en massa saker man vill välja till. Det gäller att inte bli fartblind, men heller inte dumsnål. Braskaminen till exempel är vi jättenöjda att vi köpte till, den kommer att göra mycket för trivseln i huset.

När vi träffas igen har det gått en vecka. En sprudlande glad Alva möter i dörren till det nya huset på Nutidsvägen i Ullstämma. Hon har snabbt funnit sig tillrätta och visar oss direkt sin nya favoritleksak - trappan till övervåningen som är urkul att klättra i.

Emma och Joakim är också glada, det riktigt lyser i ögonen på dem. Det här är en dröm som gått i uppfyllelse. Braskaminen är redan invigd, den allra första kvällen i nya huset.

- Vi satt framför brasan och åt grillad kyckling med en flyttkartong som bord.

Fem meter i tak

Inredningen går i vitt och svart och ger en luftig känsla, som på övervåningen förstärks av den magnifika takhöjden på fem meter. Här har Emma och Joakim valt att offra ett extra sovrum genom att ta bort en vägg. Resultatet har blivit ett stort, läckert allrum.

Bottenvåningen är välplanerad med en groventré direkt från carporten.

- Allt är så mycket smidigare än i lägenheten. Tänk bara när vi varit och handlat. Förut fick vi promenera med kassarna från p-platsen och sedan upp till lägenheten. Nu ställer vi bilen i carporten och går raka vägen in till köket, säger Joakim.

Granne med ekbacke

Utanför huset ser det rätt trist ut i väntan på att gräsmatta och växter ska komma på plats. Men tomten gränsar till ett naturområde med en härlig ekbacke som lovar gott inför vitsippesäsongen.

En bit bort skymtar Brokindsleden och tomten där Östenssons ska bygga ett nytt varuhus.

Finns det då något som är inte är bra med det nya huset? Joakim och Emma tänker länge innan de kommer på något.

- Det skulle väl vara att Corren inte kommer ända fram till dörren utan till brevlådan. Men det är ju inte många meter . . .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!