Dags att flytta in i Harvestad

I Harvestad i Linköpings södra utkant byggs det så att det knakar och nu börjar de första bostäderna bli klara. För Agneta Allert och Björn Marklund går flyttlasset i dag.

Magnus Hedlund.

Magnus Hedlund.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-02-12 06:00

Affären Östenssons vid Brokindsleden i Linköping börjar få sällskap av andra hus. Det byggs drygt 300 bostäder i Harvestad i en första omgång och därefter blir det drygt 100 till i etapp 2. Plus en skola, två förskolor, en idrottshall och en anläggning med fotbollsplaner.

Först att bli klara är Bo Klok och Stångåstaden som snart har inflyttning i sina radhus. Och så Östgöta-Hus, som i samarbete med Utsiktsbyggarna uppför 13 hus varav de två första nu står klara.

– Vi kollade först på äldre hus, men det var så mycket att göra i dem. Att flytta in i ett helt nytt hus är väldigt bekvämt, säger Agneta Allert.

Huset som Agneta Allert och Björn Marklund flyttar in i är ritat av Linköpingsarkitekten Bengt Winell. Det ser inte så stort ut från utsidan, men det är byggt på höjden och har tre våningar – om man väljer att inreda vinden, och det har Agneta och Björn gjort. Dessutom valde de att bygga ut vardagsrummet och kom upp i 175 kvadratmeter.

– Vi ville ha ett stort hus. Vi har barn på varsitt håll, sammanlagt fem stycken, och vi vill att alla ska kunna sova över samtidigt.

Husen gick att få från 122 upp till 183 kvadratmeter till priser från 3,4 miljoner upp till över 4. Eftersom det var en helt nyritad husmodell fanns det inget visningshus, så Agneta och Björn hade bara ritningarna att utgå från. Det fanns många olika planlösningar att välja mellan.

– Det var jättesvårt. Hade det funnits ett visningshus hade vi kunnat åka hur långt som helst för att titta på det. Men slutresultatet blev ännu bättre än vad vi hade tänkt.

Agneta och Björn kom med flera önskemål under resans gång – en extra altandörr, ett takfönster, en extra innervägg på översta våningen. Allt gick att lösa.

– Sådant är lätt fixat. För oss har det varit ett roligt projekt, att få vara med och utforma ett helt kvarter, säger Magnus Hedlund på Östgöta-Hus.

Att det blev just Harvestad för Agneta och Björn var mest en slump. Det var här det byggdes nya hus av rätt storlek.

– Men jag tycker att det verkar bli ett bra område. Det är kul att det är blandat med villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter, kommenterar Agneta.

Närmaste granne blir Bovieran, 55-plusboendet med inglasad innergård som blir klart till sommaren. Östenssons ligger ett stenkast bort.

Gatan heter Ivar Samuelssons gata, uppkallad efter en patron på Harvestad gård. Men det kunde lika gärna ha blivit Kroppsvärmegatan eller Hudvärmegatan – ett par av kommunens ursprungliga namnförslag som alla innehöll ordet värme. Tack vare ett medborgarförslag från Joakim Johansson, ordförande i Landeryds hembygdsförening, blev det trevligare namn med lokal anknytning som Fredrikslundsgatan, Välagatan, Högbacksgatan, Lillängsgränd och Klockstapelgatan.

Senast i början av 2017 ska alla de drygt 300 bostäderna i området vara färdigbyggda, men redan nu i mars börjar Linköpings kommun förbereda för nästa etapp i Harvestad – eller Hjulsbro södra, som området numera kallas i kommunala handlingar.

– Vi börjar anlägga gator och vägar för att det ska vara klart för byggstart nästa år. Vi släpper ett 50-tal villatomter till den kommunala kön och så ska Myresjöhus, Addera Link och Lågenergihus bygga cirka 60 radhus, berättar Fredrik Ek som är exploateringsingenjör på kommunen.

På andra sidan Landeryds golfbana, i Norrberga, ska det byggas cirka 300 bostäder och när de är klara är det bara golfbanan som skiljer Sturefors från Linköping. Andra områden där Linköping växer är Vallastaden och Vasastaden.

Var ska Linköping växa när de områdena är färdigbyggda?

– Djurgårdsområdet, där City-Gross har byggt nu, har stor potential. Och skulle det bli en järnvägstunnel i stället för bro öppnar sig fantastiska möjligheter att bygga centralt, säger Fredrik Ek.

ake.alvin@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!