– Byggföretagen gör nog sitt bästa för att minska problemen, säger Eva Lunnbäck som är arbetslagsledare på förskolan.
Men de har samtidigt ett jobb att göra, säger hon.
– Vi på förskolan försöker å andra sidan göra vad vi kan efter förutsättningarna. Vi går iväg så ofta vi kan.
Kan ni inte vara inomhus?
– Självklart kan vi det, och det är vi också, särskilt med de minsta barnen. Samtidigt är det ju inte det som är vår uppgift. Vi ska bedriva utomhuspedagogisk verksamhet.
En morgon mätte en förälder en bullernivå på 95 dB inne på förskolegården. Miljökontoret har ärendet på sitt bord, men har inte gjort några bullermätningar.
– Nej, vi anser att de vidtagna åtgärderna är tillräckliga, säger Carin Lindgren som är miljöskyddsinspektör.
Vad är det för åtgärder?
– Skanska ska meddela förskolan när det blir mycket buller, alltså när de ska påla. Under den tiden kan barnen till exempel vara inomhus, tycker vi.
Föräldrarna som har barn på förskolan är inte nöjda.
– Kommunen har tillsynsansvar men ingen har varit på plats och mätt bullret, säger Linnea Holmstrand. Ändå säger miljökontoret att bullerexponeringsnivån är godtagbar. Och samtidigt säger de att barnen inte bör vara utomhus under den här perioden.
Vad skulle du vilja se för åtgärder?
– Det är tydligen för dyrt med bullerplank runt om. Satsa då på mer personal så att de kan gå iväg med de minsta också. Ta dit de där utflyktsbussarna "Förskola på väg", åtminstone till de större barnen.
Vad säger du om hörselkåpor till barnen?
– Det är inte byggföretagens fel att det har blivit så här. De gör säkert vad de kan. Men barnen kan inte leka med hörselkåpor på, det funkar inte. Jag överväger att ta tjänstledigt och ta hem barnen.
19 april hålls ett möte med byggföretag, utbildningsförvaltningen och Linköpingsexpo AB som genomför projektet Vallastaden, berättar Carin Lindgren på miljökontoret.
– Vi får se vad de kommer överens om.
Det är olyckligt att förskolan hamnade mitt i en byggarbetsplats, menar hon.
– En svår situation. Jag vet inte vad som kunde ha gjorts annorlunda när det nu blev så här.
Hon påpekar att det är dialogen mellan byggföretagen och förskolepersonalen som är avgörande för att situationen ska vara godtagbar.
– Den fungerar bra, säger Carin Lindgren. Men vi håller förstås ögonen på det här om situationen skulle förändras.