Då ska den vandaliserade bilen bort

I ungefär tio dagar har en vandaliserad personbil stått parkerad på Bergsvägen vid Skäggetorp. Nu meddelar kommunen att en bärgning slutligen är aktuell.

Förstörd. Den bil som två misstänkta tjuvar färdades i, har stått vid vägkanten på Bergsvägen i snart 10 dagar.

Förstörd. Den bil som två misstänkta tjuvar färdades i, har stått vid vägkanten på Bergsvägen i snart 10 dagar.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-08-11 20:30

Det var den 2:e augusti som två män plundrade en parkerad bil på riksväg 34 utanför Linköping. Ett vittne följde efter tjuvarna som senare kunde stoppas på Bergsvägen i höjd med Skäggetorp.

Sedan dess har den bil som männen färdades i stått parkerad vid vägkanten på platsen. Många förbipasserande har lagt märke till det övergivna fordonet på den hårt trafikerade vägen.

– Efter gripandena återvände en patrull några timmar senare för att kontrollera fordonet. Det bedömdes där och då att bilen inte stod trafikfarligt till, säger Fredrik Kliman, presstalesperson på Polisen i Östergötland.

Polisen har nämligen bara i uppgift att flytta fordon som hindrar eller utgör en fara för trafiken. Grundregeln är annars att det är ägaren själv som ska ansvara för bortforslandet.

– Efter alla gripanden ställer vi frågan om vad personerna vill göra med sitt fordon. I det här fallet vet jag inte om männen fortfarande är frihetsberövade, och om det i så fall är därför den står kvar. Men det kan också vara så att de inte har haft medel till att flytta den.

Någon gång under de snart tio dagar som den utlandsregistrerade bilen stått stilla har den också vandaliserats. Samtliga passagerarrutor har bland annat slagits sönder.

– Vi har under tiden inte fått in några samtal från personer om att bilen ska ha stört trafiken, men det är klart att det där inte är en parkeringsplats, säger Fredrik Kliman på polisen.

Trots att det är ägaren själv som bär ansvaret slutar det ibland med att väghållaren får ta över ärendena. I det här fallet är det Linköpings kommun eftersom bilen stått på kommunal mark. De menar nu att en bärgning ska verkställas snarast möjligt.

– Vi har varit medvetna om bilen ett tag, men fick instruktioner från polisen att inte röra den på grund av pågående utredningsarbete. Nu har det hävts och vi förväntar oss att flytten ska påbörjas nu på lördag, säger Johan Fällström, trafikingenjör på Linköpings kommun.

När kan trafikanterna förvänta sig att bilen är borta?

– Senast på måndag eller tisdag ska den vara borta från platsen. Det är självklart beklagligt att den stått där eftersom den kan ha varit förhindrande för trafiken.

Johan Fällström berättar att Linköpings kommun hanterar runt 100 liknande ärenden om året. Ett resurskrävande arbete, med tanke på att lagen bland annat kräver ett delgivningsförfarande till ägaren innan en flytt får verkställas.

– Det handlar ofta om personer som verkar vilja bli av med sina bilar för att de inte orka sköta dem. Dock ska man vara medveten om att det i slutändan bara drabbar fordonsägaren själv, eftersom att de får betala för vårt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!