Sedan verksamheten på restaurangen Hey Lucy pausades har lokalen, mitt på Ågatan i Linköping, stått öde. I maj tidigare i år försågs skyltfönstren med texten: "Här öppnar ett nytt spännande koncept". Kort därpå stod det klart att det är den vietnamesiska restaurangen Eatnam, som i dag endast finns i Stockholm, som ersätter Hey Lucy. Nu, nästan ett halvår senare, närmar sig premiären.
– Det är verkligen "action" på bygget just nu. Vi rev i princip ur allt och började om från grunden. Vi har bytt ventilationssystemet, gjort om alla ytskikt, bytt ut och utökat köket och dragit ny el – ja vi har gjort rubbet, säger grundaren Cecilia Ly.
– Vi siktar på att öppna första veckan i november.
Restaurangen finns i dag endast på tre platser i Stockholm – Södermalm, Odenplan och Östermalm. Menyn och rätterna härstammar från södra Vietnam. Restaurangen på Ågatan i Linköping blir den första utanför huvudstaden.
– Vi hade egentligen inga planer på att öppna en restaurang utanför Stockholm men i och med att jag kommer från Linköping och har många kontakter där blev vi tillfrågade av fastighetsägaren. De hade koll på Eatnam och uppmuntrade oss på ett fint sätt, så det här blir ett test för oss. Det känns jättespännande och kul.
Cecilia Ly har bra koll på Ågatan och ser att den håller på att förändras.
– Jag har en relation till Ågatan sedan tiden då jag själv hängde där som ung. Då var gatan något helt annat. Man klubbade mer då. Nu, efter pandemin, umgås man på ett annat sätt och även den yngre generation går ut och äter. Vi tycker att det vore kul om Ågatan får fler krogar som påminner om oss så att det inte behöver vara en nattgata där det är stökigt på nätterna. Jag tror att Ågatan kommer att bli en jättefin del av Linköpings stadskärna, säger Cecilia Ly.
Likt restaurangerna i Stockholm kommer det i Linköping inte att finnas någon tidsbokning. Menyn är också den samma – med allt från handrullade, friterade och färska vårrullar till nudelsallader och soppor.
– Om man ser på konkurrensen i Stockholm har det blivit att vi har en annan produkt än vad många andra har. Oftast serveras vietnamesisk mat på en familjekrog med få sittplatser och bordsbokning. Hos oss gör kunderna väldigt mycket själva. De ställer sig i kö, beställer sin mat, betalar och går och sätter sig. Det gör att vi kan fokusera på maten och leverera den vällagad och snabbt.
Hon beskriver restaurangen som en "fast food bistro".
– Vi vill inte tumma på maten men allting runt omkring, som annars också tar tid och påverkar ekonomin, försöker vi förändra. Det var en chansning när vi startade 2017 – men vi ville visa vietnamesisk mat på det här sättet, säger Cecilia Ly.
Är det en stor ekonomisk satsning för er?
– Det är en ekonomisk satsning, hur stor den blir får vi se.
Vad krävs för att det ska gå hem?
– Det som krävs är att vi får ett flöde och en rörelse av människor i lokalerna. Det är den stämningen som gör att många trivs på våra restauranger i Stockholm.
Blir det en utmaning tror du?
– Det tror jag. Vår verksamhet i Stockholm baseras på ett stort flöde av människor, så oavsett vilken mindre stad vi skulle ha etablerat oss i tror jag att det blir en utmaning. Jag är väldigt nyfiken på hur Linköpingsborna kommer att motta vårt koncept.