Då ökar risken att halvsyskon får barn ihop

När fler barn blir till genom assisterad befruktning, ökar risken för att halvsyskon i sin tur får barn tillsammans i nästa generation.

Professor. Gunilla Sydsjö forskar inom donation av spermier och ägg.

Professor. Gunilla Sydsjö forskar inom donation av spermier och ägg.

Foto:

Linköping2015-06-30 21:00

Nu vill professor Gunilla Sydsjö vid Linköpings universitet skapa debatt kring hur många barn en spermadonator ska tillåtas ge upphov till. Sedan Socialstyrelsen drog tillbaka sina direktiv, så saknas det tydliga regelverk i Sverige.

– För att minska risken för att halvsyskon ska bilda familj i framtiden, men framförallt för att skapa trygghet för donatorerna och mottagarparen, så behöver vi tydliga lagar och regler i frågan, säger Gunilla Sydsjö.

I över tio års tid har hon forskat inom området. Nu har hon tillsammans med Marie Bladh och Anders Nordgaard från Linköpings universitet, skapat en matematisk modell som visar risken för att svenska donatorbarn med genetiska band skaffar barn ihop. Formeln visar att varje donator bör ge max sex till tio barn.

– Dessa siffror stämmer även överens med vad donatorerna själva brukar tycka är lagom. Vi har tagit fram den matematiska formeln för att det behövs vetenskap innan man tar beslut i frågan, säger Gunilla Sydsjö.

Ungefär 100 barn kommer till genom ägg- och spermadonationer i Sverige per år. De flesta kliniker jobbar med rekommendationen från Sveriges Gynekologiska Förening att varje donator max ska bidra till sex familjer.

– Om vi leker med tanken att alla donatorbarn skulle få för sig att flytta till Linköping, så är risken för att halvsyskon förälskar sig och bildar familj fortfarande väldigt liten. Statistiskt sätt är det en chans på hundra år. Men vi behöver regler i frågan för att låta det förbli så, säger Gunilla Sydsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!