Monika Broman och Birgitta Waern heter politikerna. De är ledamöter för Folkpartiet i äldrenämnden respektive socialnämnden. Men syftet med att hänga på rullstolsburne Peter Gustafsson och Karin Klevelid är att kunna författa ett valprogram inför valet 2014.
Folkpartiet i Linköping vill mejsla fram en politik som inkluderar även dem som inte ser eller kan gå.
– Det här är långsiktigt, vi börjar med att gå runt i staden så här och sen utvidgar vi vartefter, säger Monika Broman.
De börjar vid föreningshuset Fontänen där både Peter Gustafsson och Karin Klevelid arbetar. Där är det lätt att åka rullstol. De har även med sig ordföranden i Handikappföreningarna Östergötland, Agneta Lindqvist. Sällskapet ger sig av neråt stan men fastnar i en livlig diskussion utanför stadshuset. Där har den som byggde trottoaren verkligen tänkt. Det finns markeringar i trottoarstenen som en blind kan följa med käppen. Från övergångsstället leder de in mot väggen. Den synskadade känner väggen och kan följa den mot ingången.
Allt är perfekt. Om det inte vore för att någon placerat ett cykelställ i vägen.
Det blir det första exemplet på hur fel det kan bli. Allteftersom de rör sig nerför Storgatan hittar de fler. Skyltar och blomkrukor på trottoaren, och väldigt få affärer som går att köra in i med en rullstol.
– Sen måste vi kanske säga att Linköping inte är dåligt, men till exempel Västerås är bättre, säger Agneta Lindqvist.
Just den här kvällen är det två fritidspolitiker i Linköping som engagerat sig, men frågan lever även i regeringen. Där har det uppstått en kamp inom Alliansen. Folkpartiet vill se en ny lag som skulle innebära att om någon stängs ute från en lokal enbart på grund av sitt handikapp så ska det jämställas med diskriminering. I regeringen bromsar Moderaterna den idén.