Cykelstaden har fått motvind

Trots ett mångårigt arbete för att göra Linköping till en cyklande stad så går trenden åt motsatt håll. Bilresorna ökar samtidigt som cyklandet minskar.

Foto: Hasse Frominder

LINKÖPING2015-06-10 09:20

I Linköping har man gjort stora resvaneundersökningar med 5-10 års mellanrum sedan 1974. Hösten 2014 var det dags för ännu en undersökning och kommunen gick ut med enkäter till 4 501 Linköpingsbor för att fråga om deras resvanor. Resultatet presenterades för samhällsbyggnadsnämnden för några veckor sedan och var nedslående läsning för alla som arbetar för minskat bilåkande och att Linköping ska bli ”Europas bästa cykelstad”.

– Trenden är tydlig: Bilåkandet minskar inte och det görs fortfarande många korta bilresor inom Linköping, sådana som ofta skulle kunna ersättas med andra färdmedel, säger Muharrem Demirok (C). Han är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och ledde arbetet med de här frågorna i många år under alliansens styre.

– Nu måste vi stanna upp och reflektera. Har vi gjort rätt saker? Hur fortsätter vi?

Svarsfrekvensen var bara 50 procent, och det var få unga som svarade, vilket skapar osäkerhet kring resultatet. Men om man ska tro på siffrorna från kommunens statistikkontor så har andelen resor som görs med bil ökat från 61 procent 2008 till 64 procent 2014. Under samma period har andelen cykelresor minskat från 26 till 24 procent. Det totala antalet bilresor under ett vardagsdygn uppgick i årets undersökning till 184 100 resor. För sex år sedan uppgick antalet resor till 166 100 per vardagsdygn.

Det är inget lysande resultat med tanke på de kaxiga mål som politikerna satt upp, och det arbete som gjorts de senaste 15 åren. Under perioden 1999-2004 satsade Linköpings kommun omkring 100 miljoner på cykelvägar och informationssatsningar. Det var en av de mest ambitiösa cykelsatsningarna i Sverige och förde Linköping långt upp på listan över Sveriges bästa cykelstäder. I dag har Linköping över 40 mil cykelväg vilket är mer än vad till exempel Malmö har.

2008 presenterade kommunen en mycket ambitiös cykelplan för Linköping 2008-2028. Där satte man upp målet att Linköping inom 20 år skulle bli Europas bästa cykelstad. Den innehöll bland annat ytterligare utbyggnad av cykelnätet med fler broar över Stångån och en satsning på expresscykelvägar.

Några expresscykelvägar har vi inte sett än, men utbyggnaden av cykelstråken har fortsatt.

– Vi har gjort en hel del, Bergsrondellen har blivit mycket bättre, och vi har byggt cykelvägar på sträckor som Vårgård-Spångerum och Skäggetorp-Tokarp, säger kommunens cykelsamordnare Per Erik Hahn.

– Men resvaneundersökningen visar att vi har mer att göra. Jag tror att vi måste arbeta med påverkanskampanjer för att få människor som i dag slentrianmässigt tar bilen till jobbet att inse att de faktiskt kan ta cykeln, och få frisk luft och motion på köpet.

Det politiska målet att få fler Linköpingsbor att avstå från korta bilresor, och cykla och åka kollektivt i stället, ligger fast.

Men har ni med er Linköpingsborna på det här? Det verkar ju som om många helt enkelt vill fortsätta köra bil?

– Jag tror att de flesta människor har en vilja att bullra mindre, och släppa ut mindre avgaser när de färdas i Linköping. Men det är lätt att bli bekväm och ta bilen av gammal vana, så vi måste göra det attraktivt att välja andra färdmedel, säger Elias Aguirre (S), som nyss tillträtt posten som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Nu måste vi höja ambitionen. Jag tror att vi måste undersöka var i trafiken som cyklister känner sig otrygga, och hur cykelbanorna fungerar. Fler cykelparkeringar och fler pumpstationer för cyklar är andra bra åtgärder, säger Elias Aguirre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om