Efter att Föreningen Folkets Park gick i konkurs i somras har det minst sagt gått trögt att sälja Cupolen. Fastigheten som renoverades för 60 miljoner kronor är värderad till 27,3 miljoner kronor. Men ingen har varit beredd att betala den summan, förutom Lejonfastigheter som hastigt drog tillbaka sitt bud.
En intressent, okänt vem, har lagt ett lägre bud som konkursförvaltaren Christina Rågmark nyligen var på väg att acceptera.
– Men det blev avbrott i förhandlingarna när ytterligare en intressent dök upp och lade ett högre bud.
Den nye spelaren på banan är Pingstkyrkan.
– Ja, vi har ett intresse och utreder frågan just nu, bekräftar föreståndaren Marcus Sönnerbrandt.
Församlingen har själv ingen möjlighet att köpa Cupolen i nuläget, det är en grupp församlingsmedlemmar som är spekulanter. På sikt är det tänkbart att församlingen köper loss fastigheten.
Enligt Marcus Sönnerbrandt har allt gått väldigt fort. Det är många frågor som hänger i luften och de 1700 medlemmarna ska få chansen att tycka till. De har fått möjlighet att titta på fastigheten.
Vilka är reaktionerna?
– Blandade, vi har en kyrka där vi huserat i 39 år. Det är ett oerhört stort steg att flytta till Cupolen.
Marcus Sönnerbrandt konstaterar att det finns andra exempel där pingströrelsen haft verksamhet i gamla nöjespalats.
LP-stiftelsen, pingstkyrkans missbruksvård, tog över Nalen i Stockholm under ett antal år innan det åter blev nöjespalats. Och nu hyr en pingstförsamling in sig på Nalen för att fira söndagsgudstjänster.
– Kartan håller på att ritas om. Det är lätt att fastna i gamla stereotyper hur saker och ting ska vara. Det sista vi vill är att bli en sluten kyrka som stänger in oss.
Skulle ni kunna tänka er att hyra ut Cupolen till danskvällar?
– Jag måste säga pass där. Lokalerna har stor flexibilitet för dans, konserter och konferenser. Blir det aktuellt att flytta dit får vi fundera ordentligt på vad som går och inte.
Enligt Marcus Sönnerbrandt har församlingen inget skriande behov av att flytta. Men Cupolen erbjuder bland annat bättre ljud- och bildteknik och större gemenskapsytor som kan behövas för barn- och ungdomsverksamheten.
Om inga ytterligare budgivare ger sig in i matchen får de två aktuella intressenterna gå en sista batalj.
Christina Rågmark är glad att det kom in ett till bud i sista sekund.
– Det blev lite upprört från den första partens sida som väl tyckte att det var färdigt. Men det var ju positivt för konkursboet som vill ha så mycket betalt som möjligt. Det är inte färdigt förrän alla papper är påskrivna.