Liu-forskare: Covid-19 kan ge långvariga ögonbesvär

Långvariga ögonbesvär kan drabba den som varit sjuk i covid-19. Forskare i Linköping har nu undersökt 100 personer och har belägg för hur de drabbats.

Torra ögon är ett symtom som drabbat många med postcovid. Liu-forskarna har upptäckt att patienterna har mindre tårvätska än normalt.

Torra ögon är ett symtom som drabbat många med postcovid. Liu-forskarna har upptäckt att patienterna har mindre tårvätska än normalt.

Foto: TT

Linköping2023-04-30 14:00

Att man kan förlora lukt- och smaksinnet när man insjuknar i covid-19 är välkänt och omvittnat. Ögonproblemen är inte lika omtalade, men efterhängsna. Hur många som drabbats är osäkert. 

– Det kan vara upp till tio procent, säger Neil Lagali som är professor i experimentell oftalmologi vid Linköpings universitet, Liu.  

Han och hans medarbetare har nu undersökt 100 personer med konstaterade ögonproblem, och cirka 50 kontrollpersoner utan ögonproblem. I en interimanalys daterad 20 april redogör Neil Lagali för en rad fynd.

undefined
Torra ögon är ett symtom som drabbat många med postcovid. Liu-forskarna har upptäckt att patienterna har mindre tårvätska än normalt.

Symtomen kan var allt från smärta, torrhet och grusighet till extrem ljuskänslighet och svårighet att fokusera. En tredjedel av de undersökta personerna är sjukskrivna på grund av sina ögonproblem – arbete vid dator nämns som särskilt svårt. 

Patienternas upplevda besvär är en sak, men Neil Lagali har med sina undersökningar kunnat visa på faktiska förändringar i deras ögon. Bland annat har hälften av de undersökta kraftigt minskad tårvätska. Ett annat fynd är att deras pupiller inte drar ihop sig och utvidgas som de ska vid ljusförändringar. Detta är tecken på rubbade nervfunktioner i hjärnan, precis som vid smakbortfall. 

– Ibland blir man inte tagen på allvar när man berättar om sina problem. Men vi kan visa att det är riktiga problem, med hjärnkoppling, säger Neil Lagali. 

Vet ni om alla patienterna verkligen har haft covid-19? 

– De flesta i studien har haft konstaterad covid-19, som belagts med positivt test. Några av dem vi studerat blev sjuka precis i början av pandemin när det inte gick att testa sig. Men de har haft bortfall av smak och andra symtom på covid-19, säger Neil Lagali. 

undefined
Neil Lagali är professor på Linköpings universitet och studerar de ögonbesvär som förföljer många människor som haft covid-19.

Några av de undersökta personerna har haft problemen så länge som tre år. 

– Det var de som blev sjuka precis i början och efter det har utvecklat ögonproblem som varit kvar hela tiden. 

Håller problemen i sig? 

– Det finns en tendens att det blir bättre med tiden. Flera undersökta har rapporterat att det blivit bättre – med undantag för dem som fått covid-19 igen, de har fått bakslag. Men ingen har sagt att besvären försvunnit helt, säger Neil Lagali. 

Forskningsresultaten är inte publicerade än.  

– Jag hoppas att om några månader ska vi ha ett manuskript klart, säger Neil Lagali som inte sett några andra studier av ögonproblemen.  

– Jag åker snart till USA på en stor ögonkonferens. Det ska bli spännande att se om det är andra som gjort något liknande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!