Det politiska läget i Linköping har, efter valet, varit ovanligt komplicerat. Under tisdagen meddelade Socialdemokraterna och Moderaterna att partierna har inlett fördjupade samtal om att bilda ett gemensamt styre i kommunen. Tillsammans har de 38 av 79 mandat i kommunfullmäktige och är Linköpings största partier.
– Det vi har kommit fram till är att det finns ett annat parti som är berett att ta ansvar i det här tuffa läget – och det är Moderaterna. Vi har tagit ett steg framåt och har nu fördjupade samtal tillsammans. Tanken med det är att försöka bilda ett styre, sa Socialdemokraternas ordförande Eva Lindh under tisdagen.
– Vi har konstaterat att det inte är så många partier som är beredda att ta ansvar för att få till ett styre i Linköping. Vi har redan i dag på förmiddagen (läs tisdag) inlett fördjupade samtal för att försöka komma överens om hur Linköping ska styras under de kommande fyra åren, fortsatte Moderaternas gruppledare Niklas Borg.
Centerpartiet är det parti som tydligast har argumenterat för att Socialdemokraterna och Moderaterna bör gå samman och bilda ett styre i Linköping. Nu, om S och M kommer överens i förhandlingarna, hamnar C utanför.
Har ni ställt frågan till Centerpartiet om att ingå i styret?
– Nej, vi har varit överens om att det är något som vi ska försöka få till enbart mellan S och M. Det är enklare att komma överens när man bara är två partier och man måste förstå att det här inte är vår mest naturliga lösning, säger Niklas Borg (M) medan Eva Lindh (S) fortsätter:
– Det handlar istället om att få till breda överenskommelser och att utgångspunkten, under mandatperioden, är att vi ska få med oss så många partier som möjligt på de stora och viktiga frågor som vi har att hantera. Med M får vi inte en majoritet i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen men vi får en majoritet i nämnderna.
Enligt Johan Wänström, statsvetare på Linköpings universitet, fungerar ett M+S-styre väl i flera kommuner runt om i Sverige. Störst kommun med ett sådant styre är i dagsläget Eskilstuna. Linköping skulle bli Sveriges största kommun med ett sådant styre.
Ett S+M-styre är väl historiskt om ni får till det?
– Ja, ur ett Linköpingsperspektiv är det verkligen det. Det visar att våra två partier är beredda att ta ansvar när läget är rörigt och stökigt och när vi har en orolig omvärld, säger Niklas Borg.
Finns det en oro för att samarbetet ska skada ert parti?
– Nu är vi inte färdiga, vi har inte ett styre att presentera än, men det har givetvis varit ett långt resonemang i partiet utifrån den frågan. När vi ser att vi får det här i hamn kan vi också kommentera mer kring det.
Den 25 oktober sammanträder Linköpings nya kommunfullmäktige för första gången. Då behöver det åtminstone vara klart vilka partier som ska ingå i nästa mandatperiods styre.
– Vi har ett ansvar gentemot Linköpingsborna att få till det här inom utsatt tid, säger Eva Lindh.
– Något behöver i alla fall ske under nästa vecka, säger Niklas Borg.
Lars Vikinge, Centerpartiets gruppledare, kommenterar S och M:s beslut så här:
– Vi har inte fått någon fråga om att ingå i styret. Vi hade gärna ställt upp på det men det viktiga är att Linköping får ett nytt styre. Vi är beredda att ta ansvar i opposition så det är inga hårda känslor från oss på något vis. Vi respekterar det beslut som partierna har landat i och om de skulle ändra sig så finns vi här.
Centern har, efter valet, sagt nej till att bilda en majoritetsstyre med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Linköpinglistan. Innan valet drog de ett rött streck vid Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Ångrar du att ni har sagt nej till att ingå i andra tänkbara styren?
– Nej det gör jag inte. Samtidigt tror jag att det finns många som tycker att vi har haft för många röda linjer i det här och att vi har krånglat. Till det kan jag bara säga att vi har sex mandat i fullmäktige och kommer att ta ansvar oavsett vilken roll vi får, säger Lars Vikinge.
Miljöpartiet, vars förhandlingar med Socialdemokraterna och Linköpingslistan strandade efter Vänsterpartiets nej om en valteknisk samverkan, kommenterar beskedet så här genom gruppledaren Maria Moraes:
– Jag hade önskat att V och C hade agerat annorlunda för att släppa fram ett styre med ett mer socialt fokus. Min rädsla är att Linköpingsborna i slutändan blir de som förlorar på den här konstellationen.