Så påverkas det lokala byggföretaget av slopade stödet

Adam Cocozza, vd för byggföretaget Botrygg, tror att ett slopat investeringsstöd kan sänka byggtakten. "Bostäder med överkomliga hyror är en brist i dag", konstaterar han.

Adam Cocozza, vd för Linköpingsföretaget Botrygg, tror att det slopade investeringsstödet vid nyproduktion av hyresrätter och studentbostäder sannolikt kommer att få byggtakten i samhället att minska.

Adam Cocozza, vd för Linköpingsföretaget Botrygg, tror att det slopade investeringsstödet vid nyproduktion av hyresrätter och studentbostäder sannolikt kommer att få byggtakten i samhället att minska.

Foto: Fredrik Nygren

Linköping2022-02-03 17:59

Sedan investeringsstödet vid nyproduktion av hyresrätter och studentbostäder infördes år 2017 har Botrygg, som förvaltar cirka 5 000 bostäder och har ungefär 400 anställda, bland annat utnyttjat den statliga subventionen vid två byggprojekt i Linköping och ett i Norrköping. I nuläget har företaget också ansökningar som är under handläggning.

– Vi skickade in våra ansökningar innan årsskiftet men vi får se om vi får några medel. Det vore önskvärt om länsstyrelsen och Boverket, som handlägger investeringsstödet, kunde meddela huruvida alla som har sökt medel verkligen kommer att få det.

– Konsekvensen, om besked dröjer för länge, kan vara att byggföretag inte vågar att dra igång sina projekt, fortsätter vd:n.

undefined
Botrygg har just nu ansökt om investeringsstöd till två byggprojekt, utan att ha fått det beviljat. "Vore önskvärt om vi fick besked", menar vd:n Adam Cocozza.

Hur ser ni på att stödet slopades vid årsskiftet?

– Den stora bristen på bostäder i dag utgörs framförallt av hyresrätter med överkomliga hyror. Utan investeringsstödet kommer hyrorna i nyproduktion bli så pass höga så att man inte når den målgrupp som behöver hyresrätterna allra mest. Det kommer sannolikt också göra att byggandet kommer att minska med tanke på att det inte finns ett tillräckligt stort underlag på bostadsmarknaden med personer som har råd att efterfråga den dyrare nyproduktionen, säger Adam Cocozza.

Investeringsstödet hade, enligt Botryggs vd, samtidigt brister och utrymme för utveckling: 

– Hyresnivån blir trots investeringsstödet för hög för många hushåll. Ett alternativt upplägg skulle kunna vara att man hade tillåtit en högre hyra i en del av lägenheterna i ett projekt mot att man sänkt hyran ytterligare i den andra delen. Sedan gäller det att se till att de billigaste lägenheterna går till rätt hushåll.

undefined
Botrygg är i dag verksamma i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping, Norrköping och Örebro. På bilden syns deras kvartere Garvaren i Norrköping.

Hur bör man säkerställa rimliga hyror istället?

– Bostadsförsörjningsansvaret ligger ytterst på kommunen. De kan, om de vill, tillskapa mer hyresrätter med rimliga hyror genom att bedriva en aktiv markpolitik. De kan till exempel rabattera mark som säljs till hyresrättsbyggare och i gengäld ställa krav på hyresnivåerna i de bostäder som byggs. De kan också avskaffa plankön och på så sätt utöka utbudet av bostäder.

Hur ser du på de privata byggaktörernas ansvar?

– I slutändan är bostadsförsörjningen en fråga för samhället, det allmänna. Den kan inte vara beroende av att några få privata fastighetsbolag har en socialt ansvarstagande profil, säger Adam Cocozza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!