Det var för snart 110 år sedan som kapten Henric Westman, då bosatt på Valla gård i Linköping, avsatte 100 000 kronor för att skapa Westman-Wernerska stiftelsen. Genom åren har tillgångarna vuxit och uppgår i dag till cirka 400 miljoner kronor. Var femte år delas överskottet från stiftelsens räntor och aktier ut till "för staden gagneliga ändamål av ideell betydelse". Det har framförallt kommit att handla om kulturprojekt och vid den senaste utdelningen 2018 fick bland annat Östergötlands museum 15,9 miljoner kronor.
Tillgångarna, på cirka 400 miljoner kronor, hanteras enligt Henric Westmans vilja av Östgöta Enskilda Bank – numera Danske Bank. Upplägget mellan kommunen och banken är en så kallad diskretionär förvaltning – där banken förvaltar tillgångarna genom att, efter egen bedömning, aktivt köpa och sälja aktier och obligationer.
Oppositionspolitikern Michael Cocozza (LL) anser att detta är fel upplägg:
– Det är bättre att man går över till indexbaserad förvaltning. Det är mindre riskfyllt och en mer passande förvaltning av allmänna medel.
En indexbaserad förvaltning innebär, aningen förenklat, att tillgångarna investeras med målsättningen att följa den genomsnittliga utvecklingen på till exempel Stockholmsbörsen. Vid diskretionär förvaltning läggs tid och resurser på att, genom analyser, överträffa i det här exemplet Stockholmsbörsens utveckling.
– Alla förvaltare vill ju slå index men det är få som klarar av det. Om man ser tillbaka på de tio senaste åren finns inget stöd för att fortsätta med diskretionär förvaltning. Utfallet hade varit bättre med indexbaserad förvaltning, säger Michael Cocozza.
Enligt politikern betalar kommunen 0,6 procent av stiftelsens totala tillgångar som årliga avgift till Danske Bank. Med indexbaserad förvaltning menar han att avgiften kan sänkas till omkring 0,1 procent.
– Det innebär ungefär 1,5 miljon kronor om året, säger han.
Förändringen föreslogs vid kommunstyrelsens (ks) senaste sammanträde. Vice ordförande i ks Niklas Borg (M) är positiv till förslaget.
– Jag tycker att han har helt eller delvis en poäng men det är viktigt att vi får en ordentlig beredning av förvaltningen för att se vad vi får göra. Här håller jag inte alls för otroligt att vi kommer att komma överens om vägen framåt. Vi är givetvis alltid intresserade av att spara pengar, säger han.