Clowner rasar mot incidenterna

"Snälla. Tänk över ert handlande". Det säger Östergötlands sjukhusclowner som känner vanmakt, ilska och förtvivlan över den clownepidemi som sprider sig i landet.

Sjukhusclownerna
Sigrid, Rakel, Bruno, Boris, Karl och Rosa är bedrövade över trenden att klä ut sig till clown i syfte att skrämma människor. "Snälla sluta!", uppmanar de.

Sjukhusclownerna Sigrid, Rakel, Bruno, Boris, Karl och Rosa är bedrövade över trenden att klä ut sig till clown i syfte att skrämma människor. "Snälla sluta!", uppmanar de.

Foto: Fredrik Schlyter

LINKÖPING2016-10-14 19:05

Sedan 1996 finns det sjukhusclowner i Östergötland. Regelbundet besöks svårt sjuka barn i Linköping, Norrköping och Motala.

Clownerna fantiserar, leker, spelar musik och improviserar med de barnen och erbjuder dem därmed en paus i den sterila och för många barn skrämmande sjukhusmiljön. De gör även hembesök hos familjer med svårt sjuka barn.

– Vi försöker skapa trygghet, glädje och hopp för barn och familjer med sjukdom. Det är krävande, men fantastiskt meningsfullt, säger Östergötlands sjukhusclowner genom verksamhetsledare Vanilla Karlsvärd.

Hon och kollegerna är ledsna och frustrerade över trenden att skrämmas med clownutstyrsel.

– Snälla, ni aningslösa, tänk på konsekvenserna av ert handlande och sluta omedelbart att sprida otrygghet!

– Om ni bara fick uppleva ett av de många ögonblick där barn blir motiverade att börja leka igen, får en lugn musikstund före sövning eller kiknar av skratt för att sjukhusclownen inte fattar . . . då skulle ni kanske förstå vad era tilltag förstör.

Sprider skräck

Människor utklädda till clowner sprider skräck i såväl Östergötland som i resten av landet. Polisen har mottagit flera telefonsamtal den senaste veckan från människor som knivhotats, skrämts och ofredats av clowner.

Under helgen som passerade skrämdes en ung kvinna av en clown i Tannefors.

Natten till onsdagen identifierade polisen en 20-årig man i Ramshäll som klätt ut sig till clown.

Vid lunchtid på onsdagen blev en 13-årig pojke skrämd av en clownklädd person i Rydsskogen.

Hade stor kniv

Vid 01 natten mellan onsdagen och torsdagen inträffade den hittills allvarligaste händelsen. En kvinna i 20-årsåldern befann sig vid gamla Systembolaget i närheten av Skenaån i Skänninge. Hon mötte två personer som bar clowndräkt. En av personerna höll i en stor kniv och sade något i stil med att de skulle döda henne.

Under torsdagskvällen fick polisen in samtal från en kvinna som blivit förföljd en clown i närheten av Fågelsta skola. Kvinnan lyckades skaka av sig förföljarna genom att springa från platsen.

Samma kväll blev en 13-årig flicka i Mjölby jagad av en clown strax utanför Mjölby, när hon var ute och red. Hon mötte clownen som sprang efter henne med en tuta.

"Enormt tråkigt"

Östgötapolisen fördömer ofoget, "otryggheten på gator och torg är tillräckligt stor som det är".

– Det ser ut att vara början på en trend, det är enormt tråkigt, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i Östergötland. Jag ser överhuvudtaget ingen humor i att människor skräms.

På fredagsmorgonen manade inrikesminister Anders Ygeman till besinning.

– Vi ska inte ha en utveckling där någon människa riskerar att råka riktigt illa ut för att man – kanske hälften på skoj – har klätt på sig en clownmask. Vi har ju halloween om några veckor och det är en helg vi inte vill ha tragiska missförstånd på.

Som ett virus

Enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, var det bara en tidsfråga innan clownepidemin skulle nå Sverige.

– Spridningen av nyheter går snabbt och kan liknas vid ett virus. I USA har clownerna dykt upp på läskiga platser, bilderna har fått stor spridning och fått ett eget liv i medierna.

Stämningen på sociala medier har bitvis varit uppiskad. På appen Jodel, som är populär bland studenter, uppmanas till exempel användarna att bedriva ”käppjakt” på personer som klär ut sig till clowner i syfte att skrämmas.

Trend från USA

Clowneriet är en trend som uppmärksammats i fram för allt USA, Australien och Storbritannien. En förgrundsfigur kan vara den påhittade clownen i skräckförfattaren Stephen Kings roman "Det" från 1986.

Författaren Stephen King har en mycket upphöjd status i skräck-genren. På Twitter har Stephen King själv gått ut med ett inlägg där han uppmanar folk att sluta: "Hallå, hörni, det är dags att tona ner clownhysterin – de flesta är goda, muntrar upp barn, får folk att skratta" skrev King nyligen på Twitter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!