Civilministern fick goda råd i Linköping

Thormans entreprenad har tagit över skötseln av nästan allt grönt i Linköping. Offentliga upphandlingar har gjort företaget större – men också gjort ägarna kritiska. Nu har vd Anders Corazza sagt vad han tycker till en minister.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-10-09 20:48

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var inbjuden till Linköping för att få träffa en av ägarna till Thormans – vd Anders Corazza. Thormans är ett relativt nytt företag som tagit över skötseln av nästan hela Linköping, det senaste området som även innefattar Trädgårdsföreningen tog de från Peab den 1 oktober.

Sen maj 2009 har de satsat på att lägga anbud på sånt som kommunerna upphandlar och tack vare detta har de vuxit från att bara vara Anders Corazza och David Thorman till att ha 80 anställda.

Samtidigt har de sett vilka enorma misstag kommunerna gör när de formulerar sina krav i upphandlingarna.

För Anders Corazza handlar det inte främst om det egna företaget – han ser det ur ett samhällsperspektiv.

Därför har han accepterat att ta emot besöket av civilminister Ardalan Shekarabi. Anders Corazza berättar kort om företagets bakgrund innan han öser över Shekarabi med konstigheter från området offentliga upphandlingar.

Han siktar högt och påstår att en kommun som upphandlar för fem miljarder kronor per år skulle kunna lösa mycket av problemen med ungdomsarbetslöshet och integration om de bara ställde rätt krav när de köper in tjänster.

– Kommunen borde ta ett ansvar för ungdomsarbetslöshet och integration, säger han.

Han berättar hur kraven i upphandlingarna är alltför detaljerade. Exempelvis att en anställd måste kunna flytande svenska och god engelska, trots att de bara ska klippa gräs och rensa ogräs. Med sådana krav blir det många som inte kan anställas.

Samtidigt finns krav på att Thormans ska ta emot ett visst antal långtidsarbetslösa. Då ställs helt andra krav, de som företaget inte kunde anställa för att de saknade språkliga kvalifikationer kan mycket väl få jobb hos Thormans – men då via lönebidragsanställningar.

– Det här blir helt fel. Vi vill ju inte ha in folk via lönebidrag, när det är fullt arbetsföra människor. Vi behöver inget bidrag, säger han – bland mycket annat.

Ardalan Shekarabi som lyssnat noggrant undrar till slut om inte Anders Corazza framfört detta till kommunen.

– Det finns ingen dialog med kommunen innan de formulerar sina krav, den enda kommun jag varit med om som gjort det är Norrköping, svarar han.

För civilministern är dessa problem egentligen ingen nyhet, han har hört det förut. Han berättar att regeringen sen den tillträdde för ett år sen skapat en ny myndighet, en upphandlingsmyndighet som ska lösa just dessa problem. Den är igång sen den 1 september 2015.

– Ett av de första uppdrag de fått är att jobba med ett projekt som kallas "tidig dialog", det ska handla om att prata med potentiella anbudsgivare innan förfrågningsunderlagen skrivs. Vi har tittat på erfarenheter från Norge där de gjort så, säger Ardalan Shekarabi.

Som minister reser han runt i Sverige för att se hur saker fungerar i praktiken. Efter mötet med Anders Corazza åkte han vidare till Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping för att lyssna på hur de gör när de upphandlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!