Cirkusen i förändring

I 33 år har Cirkus Maximum turnerat land och rike runt. I dag besöker de Linköping med en ny modern show som andas magi.

Elefantkärlek. Anton Frank har dresserat elefanter hela sitt liv.

Elefantkärlek. Anton Frank har dresserat elefanter hela sitt liv.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-07-14 17:00

Cirkus Maximum, som startade som Cirkus Minimum, turnerar från norr till söder genom vårt avlånga land, ständigt på resande fot med en internationell familj från hela världen. Nu i eftermiddag slår de upp portarna på Ryds IP med sin nya magiska föreställning: "Magic of the cirkus" som börjar klockan sju.

– I år är föreställningen väldigt modern för att vara cirkus. Jag blev nästan rädd ett tag att vi gjorde den för modern. Jag tänkte "shit", men detta är vad folk gillar, säger cirkusdirektör Bengt Källquist som också är upphovsmannen bakom Cirkus Maximum.

I år möts man bland annat av fartfyllda motorcykelförare, våghalsiga akrobater och mystiska magiker. Med modern cirkus syftar han till snabba shownummer med människor i manegen där större vikt läggs vid ljus och ljud. Den traditionella cirkusen är den där djuren till större delen står i fokus.

– Cirkusen står inför en förändring. Det är åt det här hållet utvecklingen går. Djuren får mindre betydelse i föreställningarna, i alla fall de mer exotiska. Vi har exempelvis två pensionerade elefanter som vi försöker sälja om vi hittar en vettig köpare. Våra domesticerade djur kommer förmodligen hänga med längre, säger Bengt Källquist.

Enligt honom är en av anledningarna till att de mer udda djuren försvinner från cirkusarenan, att dragningskraften för exotiska djur avtar allt mer.

– Intresset tycks försvinna och en liten del har också att göra med den djurrättsaktivism som vi stöter på inom cirkusbranchen, säger Bengt Källquist.

Anton Frank från Tyskland är dressör och har turnerat med Cirkus Maximum större delen av sitt liv. Han är femte generationen cirkusartist, född och uppvuxen i en cirkusvagn. Även hans barn och barnbarn finns med på turnén som den nya generationens cirkusartister.

– Jag är född i en cirkusfamilj. Den stora elefanten här har varit en av mina bästa vänner under hela livet. Det var min pappa som skötte Dunja från början. Hon älskar att uppträda och blir understimulerad när hon inte får vara med. Men just nu ser framtiden mörk ut för den traditionella cirkusen, säger Anton Frank.

Något som oroar både Anton Frank och Bengt Källquist än mer, är att de platser där cirkussällskapen har möjlighet att slå upp sina tält på tycks försvinna från kommunerna mer och mer.

– Vi och framför allt djuren behöver stora ytor med riktigt gräs att röra sig på och vi kan inte ha våra föreställningar för långt utanför städerna, säger Anton Frank.

– Framtidens cirkus kommer förmodligen se annorlunda ut. Redan i dag måste man ha en blandning av allt, det är styrkan i vårt program. Jag tror också att man kommer kunna förflytta sig ännu snabbare än vad vi gör idag, säger Bengt Källquist.

180 föreställningar ska de hinna med på en säsong. Imorgon packar de ihop och beger sig mot Motala för nya äventyr.

– Det är spännande med nya platser från dag till dag, men det bästa är ändå alla människor man möter. Det här är en livsstil. Antingen så älskar du det eller så hatar du det. Så länge jag tycker det är roligt kommer jag att fortsätta, säger Bengt Källquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!