Solrosfrön är ofta oslagbart om du vill locka småfåglar till din fågelmatning – men i vinter kommer det att svida i plånboken om du vill bjuda på favoritmaten. Redan ifjol tvingades många handlare att höja priset på grund av dålig skörd – men det är ändå inget mot årets prischock.
Hos Petter Wern på Blomstertorget kostar en åttakilospåse solrosfrön 349 kr. Ifjol kostade 20 kg 299 kr.
– Folk kommer fram och undrar om det verkligen stämmer med priset, säger Petter Wern.
Vid fågelmaten på Blomstertorget sitter en lapp med texten:
"I år har vi fått en kraftig justering på solrosfröerna från våra leverantörer. Både avseende pris och tillgängliga volymer. Anledningen till det är dels energi- och bränsleprisutvecklingen och dels det faktum att Ryssland och Ukraina är bland världens största solrosproducenter. När de volymerna inte är tillgängliga på marknaden så måste tillgängliga volymer prioriteras. Då framförallt till livsmedelsproduktion. Småfåglarna i Skandinavien hamnar längre bak i kön".
Ett alternativ att få ner priset är att minska andelen solrosfrön i de olika blandningarna som finns. Petter Wern har lyckats hitta en mix där durra (ett spannmål) och ärtor ersätter en del av solrosfröna.
– Jag vet att det här med fågelmatning är ett jättestort intresse hos många, men nånstans kan man ju fråga sig hur mycket småfåglarna är värda, säger Petter Wern.
Tänk på att du matar mest för din egen skull. Enstaka individer kan man säkert hjälpa en kylig vinter, men den stora massan av de fåglar som övervintrar i Sverige klarar sig bra på egen hand.
Andra tips som kan vara bra att ha med sig inför vinterns fågelmatning:
Låt gärna sommarens nedvissnade blommor och buskar stå kvar över vintern. Fröna är fin fågelmat för exempelvis steglits, pilfink och gråsparv.
Feta frön med mycket energi lockar många arter. Förutom solrosfrön är även hampafrön och jordnötter utmärkt fågelmat. Den klassiska havrekärven är fin att titta på, men ganska dålig som fågelmat.
Talg och kokosfett lockar exempelvis hackspettar, medan utlagda äpplen gillas av sidensvans och koltrast för att nämna några.
Försök att ha din fågelmatning nära träd och buskar så att fåglarna lätt kan ta skydd. Vill du skydda småfåglarna lite extra går det att sätta en bur runt själva matningen. Det hindrar exempelvis katter och skator från att komma in.