Inger och Tommy Gustafsson bor i Rännefjälla, alldeles intill Roxen. Redan i höstas började de märka att vattennivån steg, men i helgen ökade nivån rejält. Det ledde till att de på måndagsmorgonen möttes av att den enda vägen till och från huset blivit översvämmad med decimeterhögt vatten.
– Det är jättetråkigt och vi vet ju inte hur länge det blir. Alltså någon dag så klarar vi ju oss, men inte om det blir långvarigt. Sen är man rädd att vallarna här ska spricka, säger Inger Gustafsson.
Om trycket blir för hårt så att vallarna ger vika skulle det få förödande konsekvenser för de boende i området, med hus och bodar precis vid strandkanten.
Inger och Tommy Gustafsson har vid Correns besök nyligen kommit hem efter att ha varit hos frisören inne i stan. Något som efter översvämningen blivit ett mycket större projekt än tidigare.
Det var med nöd och näppe som de fick köra bilen över den översvämmade grusvägen under tisdagen. De tyckte därefter det kändes säkrast att låta bilen stå på rätt sida om vattnet, några hundra meter från huset. Under onsdagsförmiddagen fick de vada för att komma till bilen och där det är som djupast är stövlarna bara precis tillräckligt höga.
I nuläget går det ingen nöd på Inger och Tommy Gustafsson, men de är oroliga för att vattennivån ska stiga ytterligare. Det skulle göra dem helt isolerade.
– Vi kan ju inte handla, för att sen bära våra kassar över det här vattnet. Det är inte så jättelätt, vi är ju inga ungdomar precis, säger Inger och fortsätter.
– Min son ringde och sa att vi får sätta på oss flytvästarna när vi ska iväg.
Har något liknande hänt förut?
– En gång, fast det var inte för att Roxen svämmat över, utan för att snön smälte så fort så våra pumpar inte hann med. Men det var bara över dagen.
Någon hjälp eller information har inte kommit, vilket gör att de känner en stor osäkerhet om vad som händer nu.
För förutom vägen ligger även gästhuset, som bland annat innehåller en bastu, i farozonen.
– Vi är jätterädda att vattnet kommer upp och tar det. För det är ju sånt som vi har satsat på under vårt liv. Sparat till och byggt själva, säger Inger.
Hon vet inte om det är något som försäkringsbolaget kan ersätta. Det är ett samtal hon bävar för.