Redan förra året konstaterades att sjukpenningtalet i Östergötland hade ökat med 6,2 procent jämfört med året innan. Under samma period sjönk det, eller ökade marginellt, i andra län. Det finns olika förklaringar till det och Östergötland är inte sämre än andra län – de andra minskade sitt sjukpenningtal från högre nivåer än Östergötland – men det ändrar inte faktum att sjukfrånvaron bland de anställda inom offentlig sektor hade ökat.
– Linköpings kommun är arbetsgivare för över 10 000 anställda och vi ville vända utvecklingen. Vi vet att arbetsmiljö är direkt kopplat till sjukfrånvaro. Men det är inte bara en fråga för arbetsgivaren. Därför tog vi initiativ till en stärkt samverkan mellan vår kommun, Norrköpings kommun, Region Östergötland, Försäkringskassan och Företagshälsovården, säger Denisé Cassel (KD), kommunalråd med ansvar för personalfrågor.
En projektgrupp fick i uppdrag att ta fram insatser som kan leda till minskad sjukfrånvaro. Följande insatser förslås: chefer och HR-funktioner ska få mer utbildning om psykisk ohälsa. Det ska föras samtal och diskussioner om orsaker till sjukfrånvaro med individer och arbetsgrupper på arbetsplatser med hög sjukfrånvaro. Dessutom ska det bli tydligt att chefer så snart som möjligt ska ta kontakt med den sjukskrivne, helst första eller andra dagen, för att planera en återgång.
Vad innebär ökad samverkan konkret?
– En sjukskriven person ska inte hamna mellan stolarna.