Chefen skippade vattnet från kranen

Anna Lövsén på Tekniska verken började fredagen med att torrborsta tänderna och hoppa över kaffet. På världsvattendagen testade hon att leva utan kranvatten en dag. Det var lättare sagt än gjort.

Anna Lövsén bestämde sig för att leva utan kranvatten en dag för att uppmärksamma världsvattendagen.

Anna Lövsén bestämde sig för att leva utan kranvatten en dag för att uppmärksamma världsvattendagen.

Foto: Åke Alvin

Linköping2019-03-22 21:00

En vanlig dag gör en svensk av med 140 liter kranvatten. 60 liter går åt till personlig hygien, 30 till toalettspolning, 15 till disk, 15 till tvätt, 10 till mat och dryck samt 10 liter till övrigt.

Anna Lövsén, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken, bestämde sig för att klara sig utan kranvatten en dag.

– Vi brukar uppmärksamma FN:s världsvattendag på något sätt. I år vill vi sätta fokus på situationen i de delar av världen där man inte har tillgång till kranvatten, förklarar Anna.

844 miljoner människor på jorden saknar tillgång till rent vatten och 2,3 miljarder till toalett, enligt den internationella organisationen Water Aid. 800 barn dör varje dag av diarré som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet.

Men ingen av dem är hjälpt av att vi sparar vatten i Linköping.

– Nej, så är det. Men att leva utan kranvatten en dag ger ändå en nyttig tankeställare. Vi i Sverige tänker sällan på hur bra vi har det, att vi bara behöver dra på kranen så har vi färskt, rent, rinnande vatten, säger Anna Lövsén.

Anna hade förberett sin kranvattenfria dag med att hämta ett par hinkar vatten ur Stångån – tursamt nog både bor och arbetar hon nära ån – för att kunna spola i toaletten. Våtservetter köptes in för att hjälpligt kunna sköta hygienen, liksom juice och andra drycker, samt mat som kan stekas och grönsaker som innehåller mycket vatten.

Ändå har det varit svårt att hålla sig ifrån kranen.

– Jag har varit på väg dit massor av gånger innan jag kommit på mig själv, konstaterar hon.

På jobbet ser arbetskamraterna noga till att det inte fuskas. När hon kom hade de till och med ställt in en toaletthink på Annas kontor som en skämtsam present och det blev en hel del gliringar vid fredagsfikat.

– Att vara utan kaffe har varit det värsta hittills. Jag känner verkligen suget, konstaterar Anna.

Hur stor är då risken att vi på allvar skulle behöva klara oss utan kranvatten en längre tid i Linköping? Mycket liten, enligt Anna Lövsén.

– Vi har en väldigt robust vattenförsörjning i Linköping, med två vattenverk som vart och ett klarar att försörja staden. Så om man bortser från krigssituationer är det väldigt osannolikt att staden skulle bli utan vatten, säger hon.

Däremot kan en mindre del av staden bli utan vatten en tid, om en ledning går sönder.

– Därför kan det vara klokt att följa rådet från MSB och ha ett par dunkar vatten stående där hemma.

Men det hade inte du inför din kranvattenfria dag?

– Nej, det hade blivit för enkelt och tråkigt ...

Linköping tar sitt vatten från Motala ström och Stångån. Därför har man inte samma problem som de kommuner som är beroende av grundvatten. Något bevattningsförbud har inte varit aktuellt i Linköping ens under de senaste extremt torra åren.

Finns det egentligen någon anledning för Linköpingsbor att vara sparsamma med vattnet?

– Inte med tanke på vattentillgången; i Vättern finns det ofantliga mängder vatten. Men man ska tänka på att det är renat vatten i kranen, och i reningen går det åt energi och kemikalier. Så man ska aldrig slösa på vatten, utan bara använda det där det behövs.

Hur blir din kväll nu då, utan kranvatten?

– Ja, det blir då inget besök på gymmet i alla fall – jag längtar redan efter lördagsduschen. Och det får nog bli hämtpizza ...

Fakta om vatten

Vatten består av väte och syre. Det vetenskapliga namnet är diväteoxid.

Alla kända former av liv är beroende av vatten.

Vatten täcker 70 procent av jordytan.

Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men bara tre procent är sötvatten. Resten är saltvatten som inte går att dricka.

Människokroppen består till mellan 55 och 78 procent av vatten, beroende på kroppsstorleken.

Till skillnad från många andra djur har människan låg tolerans mot uttorkning. Redan tio procents vätskebrist kan vara livshotande.

Det kan även vara farligt att dricka för mycket vatten. En överkonsumtion kan leda till livshotande hyponatremi.

Källa: Svenskt vatten och Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!