Chef anklagad för avlyssning

En chef på ett mindre företag i Linköping har anmälts för olovlig kameraövervakning och för att ha avlyssnat sina anställda.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Linköping2016-07-15 20:28

I en anonym anmälan till Länsstyrelsen står att företagslokalen har två övervakningskameror: den ena riktad mot entrén och den andra riktad mot ett personalutrymme. Anmälaren skriver att kameran är ansluten till chefens mobiltelefon och att hon avlyssnat sin personal. Chefen ska sedan ha konfronterat personalen om vad som sagts bakom dennes rygg.

"Råkade komma med"

Chefen för företaget säger till vår redaktion att kamerorna sattes upp av säkerhetsskäl för över ett år sedan, efter några obehagliga incidenter med besökare. Anklagelserna om att det skulle handla om avlyssning av personalen förnekar hon. Att anställda hamnade på videon där de smutskastat henne var en slump.

– Jag skulle kolla om dörren blivit låst från mobilen och då såg och hörde jag mina två anställda. Vi har kamerorna som en säkerhetsåtgärd och att sådana här saker råkar komma med kan inte jag rå för. Det var inte särskilt roligt att höra vad de sa om mig.

Vid ett annat tillfälle ska också en sekvens där en anställd stjäl från kontantkassan ha fångats på video. Chefen konfronterade då den anställde med videobevis.

Används kamerorna nu?

– Nej, de har inte varit igång sedan en tid tillbaka då minnet har använts upp.

Hade inte tillstånd

För att kunna sätta upp övervakningskameror krävs ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen. Chefen hävdar att en sådan ansökan lämnades in för över ett år sedan. Om något tillstånd sedan beviljats visste hon inte när vi ringer upp. Länsstyrelsen säger att något tillstånd för kameraövervakning i den aktuella lokalen aldrig har funnits.

Sedan vi varit i kontakt med företaget har kamerorna plockats ner. Företaget har låtit meddela det till rättsenheten på Länsstyrelsen, som därmed inte går vidare med ärendet. Företaget vill nu göra en ny ansökan om ett tillstånd.

Fakta

Kameraövervakning får bara användas när övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset. Som ett allmänt krav för kameraövervakning av alla typer av platser gäller att övervakningen ska bedrivas lagligt, enligt god sed och med hänsyn till enskildas personliga integritet.

Källa: Datainspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om