En kväll för fem år sedan satt Viktor Hansen och Kenny Johansson på en sportbar i Linköping och tittade på fotboll. Efter några öl dök idén upp: Varför inte börja brygga öl själva? Sagt och gjort, ett litet 25-liters bryggverk för hemmabruk inköptes.
– Så småningom var vi sugna på något större och funderade på ett 50-litersverk. Det blev det här i stället, säger Viktor Hansen och slår ut med armen.
Det Viktor visar är det sprillans nya bryggeriet i Östra Malmskogen i Linköping. Här bryggs 1 000 liter åt gången, Folkes ofiltrerade lager respektive Folkes pale ale. Namnen och etiketterna är inspirerade av Linköpings symbol nummer 1, Folke Filbyterstatyn. Båda sorterna lanseras på fredagen i Linköpings tre Systembolagsbutiker och i beställningssortimentet.
I Östergötland finns nu fyra bryggerier: Centralbryggeriet, Motala Brygghus, Nääs gårdsbryggeri i Ydre, samt Roel Brewery i Linköping som dock ligger på is för närvarande. I Sverige finns det drygt 100 och antalet stiger snabbt.
Är det risk för att bryggerimarknaden håller på att bli överetablerad?
– Jag tror inte det, intresset och ölförsäljningen ökar hela tiden. Och för vår del är vi ensamma i Linköping och jag tror att många vill köpa lokalproducerat.
Hur ser planerna ut framöver?
– Vi funderar på att köpa in ett par mindre bryggverk också för att kunna göra lite specialöl vid sidan av standardsortimentet. Kanske i samarbete med några av Linköpings hembryggare, det finns flera som vunnit medaljer i SM och som är väldigt duktiga.
– Sedan hoppas vi kunna växa. I dag har vi kapacitet att göra 100 000 liter öl om året och om tre år är planen att ha fördubblat den siffran.