Storsatsningen klar – tack vare sand från SM-veckan

En sommarvecka 2022 – sen var sanden förbrukad för idrotten. Nu blir den istället hem för mängder med bin och insekter vid Tinnerbäcken i Linköping.

Kommunekologen Johan Molin vid en av ekoxekomposterna längs Tinnerbäcken. Här trivs inte bara ekoxen, utan många andra insekter som gillar död ved.

Kommunekologen Johan Molin vid en av ekoxekomposterna längs Tinnerbäcken. Här trivs inte bara ekoxen, utan många andra insekter som gillar död ved.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2024-05-14 13:00

Kommunen har satsat stort på biologisk mångfald för att gynna bin och andra pollinatörer längs det gröna stråket vid Tinnerbäcken ända från Ullstämma och fram till den så kallade laxtrappan nära US. 

Över 50 träd och drygt 300 buskar har planterats. Sex ekoxekomposter och ett antal sandytor som blir boplatser för bin, humlor och andra insekter, så kallade bibäddar, har anlagts. 

Nu är projektet klart så när som på några informationsskyltar som ska sättas upp.

– Det känns meningsfullt och bra och jag tänker att även allmänheten uppskattar det här, säger kommunekologen Johan Molin.

Totalt har satsningen kostat cirka 600 000 kr, varav närmare 150 000 kr är statligt bidrag från Naturvårdsverket.

Varför är det viktigt med den här typen av åtgärder?

– Vi behöver se till att de gröna stråken som finns i stan håller så hög kvalité som möjligt. Det är redan mycket som är exploaterat och många ytor har kortklippta gräsmattor som inte har så mycket gröna värden. 

– Vill vi har kvar i djur i staden, de som gör nytta genom exempelvis pollinering av fruktträd, så måste vi se till att de har så bra livsmöjligheter som möjligt.

Vet ni att bibäddar och ekoxekomposter fungerar?

– Det är beprövade koncept som gör nytta. Frågan är bara vilka arter som kommer att bo här, det blir spännande att se framöver, säger Johan Molin. 

Den sällsynta ekoxen trivs av naturliga skäl i en ekoxekompost. Men det är inte säkert att man får se den längs Tinnerbäcken, arten är något vanligare i de södra delarna av eklandskapet.

Sanden till bibäddarna är densamma som användes under SM-veckan i Linköping 2022. Då användes den till beachfotboll och beachhandboll, nu får den tjänstgöra som hem till viktiga pollinerande insekter. 

– Vi passade på när sanden ändå skulle flyttas från Borggården. Det finns fem-sex såna ytor med sand från SM-veckan, berättar Johan Molin.

Att anlägga en bibädd är mycket enkelt och något alla kan göra. Det behövs bara sand och en spade. Se till att ha mest yta mot söder för att insekterna ska få maximalt med sol.

– Den börjar leverera direkt och kommer att ändra karaktär när det kommer upp växter i sanden. 

Har ni fler liknande projekt på gång?

– Vi kommer att fortsätta att anlägga ekoxekomposter och mulmholkar i ett 20-tal områden i stan. Det jobbet görs i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!