Centrala restaurangen öppnar igen med helt nytt koncept

Oktoberfest året om med tyskt öl och käk på menyn. Bakom satsningen: Johannes Soner som öppnar upp Johannes Kök igen. Nu under namnet Bierhaus.

Johannes Soner, till vänster, har öppnat Bierhaus i lokalerna där han tidigare drev Johannes Kök. Teodor Stoykov kommer att arbeta med lite av varje på det nya stället.

Johannes Soner, till vänster, har öppnat Bierhaus i lokalerna där han tidigare drev Johannes Kök. Teodor Stoykov kommer att arbeta med lite av varje på det nya stället.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-11-24 18:00

Johannes Soner tvingades stänga köttkrogen Johannes Kök för omkring ett år sedan, i spåren av covid-19 och pandemin.

– I olika omgångar. Vi kämpade länge i den hårda motvinden. Till slut var det bara att inse faktum. Det gick inte, säger Soner som minns den tuffa tiden med lätt bitter smak i munnen.

Nu tar han ny sats med ett annat koncept som bygger på klassisk tysk matkultur där öl, olika korvsorter och schnitzel står i fokus.

– Det blir en del annat också, men känslan som vi vill skapa är att det ska vara oktoberfest året om, sju dagar i veckan. Bompabompa, lite ruffigt, enkelt och snabbt.

undefined
Johannes Soner, till vänster, har öppnat Bierhaus i lokalerna där han tidigare drev Johannes Kök. Teodor Stoykov kommer att arbeta med lite av varje på det nya stället.

Starten är planerad till mitten av denna vecka och inledningsvis blir det med en något nedskalad personalstyrka.

– Vi vet ju inte riktigt hur pandemin utvecklas. Vissa länder i Europa stänger ju ned igen. Tyskland och Österrike inför nya restriktioner och man talar om en femte våg. Men om ingenting dramatiskt inträffar här i Sverige kommer vi successivt att trycka hårdare på gaspedalen, säger Soner och fortsätter:

– Jag ser att vi kommer att vara drygt tio anställda när man blåser faran över.

undefined
Johannes Soner vill försöka skapa en känsla av oktoberfest året om på den nya krogen.

Att Johannes Kök inte längre finns med i Soners krogkatalog väcker vissa känslor av sorg hos Johannes, medger han.

– Jag öppnade stället 2013 och det blev ett slags startskott för mina andra projekt i stan, exempelvis Malt & Humle och 1854. Innan dess hade jag faktiskt planer på att lämna Linköping och flytta utomlands.

– Australien lockade. Familjen har släktingar där och jag funderade att göra samma sak som dom, nämligen att försöka göra karriär i bygg- och fastighetsbranschen.

Nu blev det inte så och för tillfället är det satsningarna på hemmaplan som gäller.

undefined
Det är på Apotekaregatan som Bierhaus nu öppnat dörrarna.

Det är dock inte enbart i Linköping som Johannes opererar.

I maj öppnade han och två kollegor till honom Naboterrassen på taket till NK Parkaden i Stockholm.

Och sedan tidigare är han delägare till restaurang Nabo på Tegnérgatan i huvudstaden.

– Två trevliga projekt, men för tillfället är mitt fokus på Linköping. Jag vill få det här att fungera så bra som möjligt innan jag riktar blickarna mot något annat håll.

Att någon gång i framtiden öppna en liknande takbar i Linköping som den i Stockholm är inget som Soner utesluter.

– Det vore riktigt häftigt. Men just nu vet jag inte om förutsättningarna finns. Det gäller att hitta rätt fastighet med rätt läge för att det ska funka.

Karta: Apotekaregatan 14
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!