Efter somrar av grävarbete: Nu är uteserveringen möjlig

Apotekaregatan i centrala Linköping har varit ett enda stort renoveringsprojekt de senaste åren. Nu är den klar och omgjord, vilket gynnar den portugisiska restaurangen Alfama.

Gabriel Ribeiro, som driver restaurang Alfama i Linköping, är glad för att Apotekaregatan har gjorts om. "I år är första sommaren som vi kan ha en uteservering", säger han.

Gabriel Ribeiro, som driver restaurang Alfama i Linköping, är glad för att Apotekaregatan har gjorts om. "I år är första sommaren som vi kan ha en uteservering", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-06-07 11:00

Gabriel Ribeiro hissar upp parasollet på sin, sedan bara några dagar, nya uteservering. För fem år sedan slog han upp portarna till restaurangen Alfama – en i dag väletablerad del av Linköpings matkultur. Sedan dess har coronapandemin härjat och så har gatan, precis utanför, grävts upp och gjorts om. Nu är projektet klart – vilket skapar nya möjligheter.

undefined
Även om gatans trafik har anpassats efter gångtrafikanter åker det fortfarande förbi en hel del fordon. "För mig vore det naturligt med en renodlad gågata men jag har förståelse för de som har ansvar för trafiken. Det kan inte vara lätt", säger restaurangägaren Gabriel Ribeiro.

– Visst hade det säkert gått bättre utan pandemin eller det här med att gatan har grävts upp men det som är kul är att besökarna har hittat hit ändå. Det har gått bra, och att vi har funnits i fem år är ett gott betyg, säger Gabriel Ribeiro.

Tidigare bestod den här delen av Apotekaregatan av en asfalterad körbana, anpassad efter biltrafik, med smala trottoarer på varje sida. Upplägget gjorde det i princip omöjligt att anlägga en uteservering. I dag, efter det projekt som drogs igång under 2020, är i princip hela gatan stenbelagd – utan nivåskillnader.

– När vi öppnade upp restaurangen fick vi tillstånd att ha en uteservering 1,20 meter ut på gatan, men det var vi beredda att tacka nej till. I år fick vi tillstånd för 2,20 meter. Vi hoppas att våra gäster uppskattar den.

undefined
Innan den stora renoveringen av Apotekaregatan bestod den här delen av sträckan av en asfalterad körbana med två smala trottoarer på varje sida. Nu finns utrymme för en uteservering.

Årets lösning har, som Gabriel Ribeiro själv uttrycker det, fått tillstånd "på prov". Beskedet från kommunen kom sent och möjligheten att snabbt montera ett stängsel/staket till sommaren, som egentligen krävs, fanns inte. Istället omringas uteserveringen av en häck.

– Efter många mejl och samtal fick vi till slut till den här lösningen. Vi vill ha samma stil ute som inne. Det ska vara rustikt med en "hemma-hos-känsla".

Hur ser du på Apotekaregatan och dess förutsättningar?

– För mig är det naturligt att det ska vara en renodlad gågata, nu är det en så kallad lågtrafikerad gata, men jag kanske trodde att det skulle vara lite mindre trafik efter renoveringen. Att se lekande barn här utanför och personer som kan gå förbi utan att se sig över axeln för att se om någon bil kommer, det skulle vara drömmen.

undefined
Under de föregående somrarna har Apotekaregatan varit ett renoveringsprojekt. Nu är allt klart, vilket öppnar upp möjligheten för en uteservering.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C) förklarar att trafiken på Apotekaregatan numera sker på de gåendes villkor.

– Du får fortfarande köra bil där, det vore orimligt att stänga av helt, men trafiken måste ske på något annat sätt. Som det var tidigare prioriterade vi bort människorna och prioriterade fram fordonen. Nu har vi skiftat fokus vilket öppnar upp möjligheten för restaurangerna att ta del av utemiljön.

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att det inte bara handlar om att skapa utrymme för fler uteserveringar utan vi omvandlar trafiken för att människor ska kunna ta del av innerstaden på ett helt annat sätt.

undefined
"Vi tänker göra en utvärdering efter sommaren för att se om uteserveringen var värt det", säger Gabriel Ribeiro och förklarar att uteserveringen är en stor ekonomisk satsning.

Finns det en tanke att anpassa gatorna kring Storgatan ännu mer?

– Nu har vi antagit en trafikplan som öppnar upp för att göra om och ta bort genomfartstrafiken från Stora torget och Storgatan men hur mycket det "smittar av sig" till andra närliggande gator vågar jag inte svara på. Vi är mitt i en utveckling och det gäller att vi följer behovet och anpassar gatumiljön efter Linköpingsborna, säger Muharrem Demirok.

Varför tog projektet på Apotekaregatan så lång tid?

– Det är komplicerade miljöer vi jobbar i. När vi öppnar upp en gata på det där sättet gör vi om den från grunden, och byter ut varenda ledning som ligger där under, för att slippa gräva upp den igen på väldigt länge. Även pandemin har spelat in och inneburit förseningar.

Mer om Apotekaregatan

Under våren 2019 påbörjades upprustningen av Apotekaregatan i Linköping, då berördes sträckan mellan Storgatan och Ågatan. Tekniska verken bytte ut alla typer av ledningar där de äldsta var över 50 år gamla. Under sommaren 2020 fortsatte projektet genom att sträckan Trädgårdsgatan/Torggatan, där restaurang Alfama ligger, grävdes upp och gjordes om. Förutom ledningsarbete byttes asfalten ut mot gatsten. Under 2021 upptäcktes gammal kullersten under asfalten.

Källa: www.linkoping.se

Karta: Apotekaregatan, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!