När vi inledde den sista omgången av vår poddsatsning inför valet var det Miljöpartiets Cecilia Gyllenberg Bergfasth som frågades ut i ämnet skola och utbildning. MP-politikern beskrev den rådande situationen i Linköpings skolor i termerna av en stundande kris. Lars Vikinge (C), kommunfullmäktiges ordförande i Linköping, har en helt annan bild av läget och uttrycker sig i andra ordalag – trots att kommunen har rasat i Lärarförbundets nationella skolranking.
– Vi har stora utmaningar som vi måste lösa, det är inte problemfritt på något sätt, men kris är det i Ukraina. Vi måste ha lite perspektiv på saker och ting och jag vill först och främst säga att Linköpings skolor är väldigt bra. Många familjer flyttar hit för att vi har en så bra utbildning – särskilt för barn med särskilda behov. Lärarna har anledning att vara stolta, säger Lars Vikinge.
Som ett av de stora bekymren i Linköpingsskolorna lyfter centerpartisten kraven, som ställs på lärarna, i form av dokumentation och administration.
– Det är delvis lagstyrt och svårt att komma åt men vi vill sätta in mer stöd åt lärarna så att de ska slippa all pappershantering. Det är en situation i skolan i dag, generellt, där det är för mycket dokumentation, säger Lars Vikinge.
Vad består det här stödet av konkret?
– Dels av heltidsmentorer som stöttar lärarna med elever som behöver extra stöd och i klassrummet generellt. Det är ett projekt som vi vill ska permanentas. Men sedan behöver lärarna få ett dokumentationsstöd i väntan på mer rimliga regler.
Lars Vikinge vill inte använda sig av ordet "tystnadskultur" men det andra stora bekymret, som partiet ser i Linköpingsskolorna, handlar om visselblåsarna.
– Det är knappast en kioskvältare för de som finns ute i skolorna men vi får inte ha en situation där man blir bestraffad när man berättar om problem på sin arbetsplats. Vi behöver jobba med en bättre arbetsmiljö.
Så du menar att personalen inte vågar slå larm?
– Det är inte att man inte vågar utan att om man lyfter problem får man bara problem tillbaka. Det är något som vi måste jobba med på ledarskapsnivå – och så behöver vi skapa belöningssystem för att påtala problem och inte tvärtom.
Vid sidan av heltidsmentorerna ger C ett löfte om en förstärkning av skolhälsovården. Det innebär mer resurser och mer personal, enligt Lars Vikinge i en sån mängd som situationen kräver, men Centern tycker också att elevhälsan ska få större och tydligare befogenheter i att arbeta med barns psykiska hälsa.
– Om skolhälsovården hade fungerat bättre, och kunnat ta ett större ansvar för tidiga insatser, så hade inte alls lika många barn och unga behövt att komma till BUP (barn- och ungdomspsykiatrin), säger Lars Vikinge.
I poddavsnittet berörs också den förskolekris som briserade under förra året när det statliga bidraget för mindre barngrupper i förskolan gjordes om. Kommunen förlorade en stor mängd bidrag vilket ledde till förändringar i organisationen innan den styrande alliansen gav besked om att pengarna kompenserades.
– I efter hand är det lätt att se att vi borde ha ställt om snabbare men samtidigt måste man ha respekt för att vi jobbar i verksamheter där vi har ansvar för skattebetalarnas pengar. Då måste man agera när pengarna sinar.
– Det är en riksfråga, men vi måste komma bort från projektekonomin i skolan, fortsätter Lars Vikinge.