Caroline från Linköping startade uppropet om snippan

Uppropet #JagVetVadEnSnippaÄr har spridits som en löpeld i sociala medier. Inte bara i Sverige utan även på andra håll i världen. Upphovskvinnan, Caroline Svelid från Linköping, har själv varit utsatt för övergrepp.

Caroline Svelid från Linköping startade den digitala proteströrelsen #jagvetvadensnippaär, men hade aldrig kunnat drömma om hur stor den skulle växa sig.

Caroline Svelid från Linköping startade den digitala proteströrelsen #jagvetvadensnippaär, men hade aldrig kunnat drömma om hur stor den skulle växa sig.

Foto: Privat / Jessica Gow/TT

Linköping2023-03-08 21:00

I september blev en man i 50-årsåldern dömd till tre års fängelse av tingsrätten i Halmstad för två fall av våldtäkt mot en 10-årig flicka. 

Domstolen ansåg att flickan var trovärdig eftersom hon berättat att mannen förde in ett finger i hennes snippa och i ytterligare ett förhör sa att det var "långt inne".

Men domen överklagades och i hovrätten den 23 februari i år friades mannen. Detta eftersom domstolen inte kunnat precisera vad ordet ”snippa” betyder.

Samma dag som mannen friades rann sinnet på Caroline Svelid, 39, uppvuxen i Linköping och numera bosatt i Täby där hon arbetar som lärare.

– Jag läste domen och tänkte "vad fan är det som händer?" Det är visserligen inte den första tvivelaktiga domen i våldtäktsmål, men här handlar det om ett barn som har gjort allting rätt och noga beskrivit hur våldtäkten gick till.

– Jag ville stötta flickan och hennes familj, det är bakgrunden till hashtaggen som jag spred via mitt Instagramkonto Prickenrosa. Jag tänkte: "Låt oss visa gubbarna i hovrätten att vi är oändligt många som vet exakt vad som menas med en snippa."

Och som den digitala protesten spred sig.

Alla stora medier har rapporterat om den och Caroline har varit med i morgonsoffor i tv, radioprogram och olika poddar.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att den skulle få ett så oerhört stort genomslag.

Bara på Tiktok har hashtaggen 8,4 miljoner visningar.

Caroline kallar sig inte influencer, men har i många år arbetat för jämställdhet, sedan tre år via sitt Instagramkonto. En kamp där hon ofta bjuder in män att delta.

– Självklart måste vi ha dem med oss. Hat föder bara mera hat. Hat bekämpas med kärlek.

En händelse 2004 i hemstaden Linköping gör att hon vet hur utsatt man är vid ett övergrepp.

– Jag misshandlades och hade en pistol mot mitt huvud. Men gärningsmännen hittades aldrig.

En del har utnyttjat hashtaggen för vinnings skull.

– Jag har inte ensamrätt på taggen, men vill poängtera att jag inte ställer mig bakom människor och företag som trycker upp den på olika föremål enkom i syfte att tjäna pengar.

Men taggen har också lånats till vällovliga syften, som en namninsamling ställd till riksåklagare Petra Lundh, som fått nära 50 000 underskrifter.

Vad hoppas du nu?

– Att riksåklagaren beslutar att domen tas om i Högsta domstolen. Det här är så jävla galet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!