Det var på tisdagsmorgonen som Carola Tancred var ute på en promenad med hunden Amanda. Carola bor tillfälligt i en husvagn på Sandviks camping, vid Roxens norra strand.
– Plötsligt fick jag syn på något i ögonvrån. Först fick jag syn på ett djur, sedan såg jag ett till. Det var två vargar som sprang norrut, längs med stranden.
Carola säger att hon är helt övertygad om att det var två vargar som hon såg på ett relativt kort avstånd.
– Jag blev jätterädd och backade undan. Vargarna var större än schäferhundar och rörde sig på ett annat sätt än hundar. De rörde sig målmedvetet och spänstigt. De hade siktet rakt fram och försvann snabbt.
Carola, som inte hann ta någon bild på de två djuren, är väl medveten om att det finns ett vargrevir norr om Roxen – det så kallade Långbogenreviret – och misstänker att det var två vargar från reviret som hon såg.
Daniel Hellqvist är besiktningsman och kvalitetssäkrare av rovdjursspår och arbetar för länsstyrelsen i Östergötland. Enligt honom kan det mycket väl ha varit två vargar som Carola såg i tisdags.
– Det kan absolut stämma. Vi har tydliga indikationer på att det har funnits vargar i närheten av Sandviks camping. Vargar söker sig gärna till vatten, särskilt om isen ligger. Då kan de upptäcka nya områden, säger Daniel Hellqvist, som dock tillägger att det är ovanligt att möta vargar.
– Vargar är rädda för människor. Vill man undvika att möta varg ska man göra sig synlig och se till att höras.
Enligt Daniel Hellqvist finns det för närvarande minst nio vargar i Långbogenreviret. Myndigheten har slagit fast att minst fyra valpar föddes under förra våren.
– Vi har en film på nio vargar från slutet av förra året.
Länsstyrelsen genomför nu en inventering av varg i området. Inventering pågår till och med den 31 mars. I första hand söker man efter spårstämplar i snön. Dna-analys av vargspillning är en bra hjälp för att säkerställa individ och art. Länsstyrelsen använder även viltkameror som är användbara när tillgången på snö är begränsad.
Den som ser varg eller upptäcker spår eller spillning kan rapportera in det på e-tjänsten Skandobs. Vem som helst kan rapportera in observationer av varg, lo, björn och järv. Skandobs är utvecklat i samarbete mellan Naturvårdsverket och Rovdata i Norge.