Canceroperation dröjde två år – patient förlorade ögat

En patient fick vänta i två år på sin canceroperation. Det ledde till att patienten förlorade sitt ena öga. Nu har händelsen anmälts enligt lex Maria.

En patient fick vänta i två år på en operation för hudcancer.

En patient fick vänta i två år på en operation för hudcancer.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-03-30 21:30

Patienten, som hade en hudförändring på sitt ena ögonlock, hade tid för en operation redan i januari 2016 – men valde att själv avboka den.

I augusti 2019 konstaterade vårdcentralen att hudförändringen hade växt till kraftigt och patienten remitterades till Universitetssjukhuset. Men utredningen blev fördröjd. 

Under hösten 2021 konstaterades det att patienten hade hudcancer och en operation gjordes i januari i år. Under operationen togs patientens ena öga bort då tumören spridit sig till omkringliggande vävnad

Anna Oscarsson Tibblin, chefläkare vid Universitetssjukhuset, konstaterar att operationen fördröjdes i två år och har nu anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det inträffade betraktas som en allvarlig vårdskada.

– Det har gjorts en internutredning på kliniken, men jag vill inte uttala mig om det här fallet innan IVO har sagt sitt. Det är fortfarande ett öppet ärende, säger Anna Oscarsson Tibblin. 

Syftet med lex Maria-anmälan är att få till stånd en objektiv utredning om anledningen till den inträffade skadan och samt att förebygga att en liknande händelse inträffar i framtiden. Ett annat syfte är att patienten genom utredningen, så långt det är möjligt, ska få klarhet i vad som inträffat.

Om en patient skadas inom vården är det verksamhetens skyldighet att rapportera till sjukhusets chefläkare. Chefläkaren kan sedan göra en så kallad lex Maria-anmälan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!