Under flera decennier har fallen av livmoderhalscancer minskat. Men nu ser trenden ut att brytas. Cancerfonden uppger att allt fler kvinnor insjuknar och Östergötland är ett av de län där siffrorna ökar.
Trots att antalet fall ökar så arbetar Östergötland är hårt med det preventiva arbetet. Det hävdar Caroline Lilliecreutz, specialistläkare i obstetrik och -gynekologi vid barn- och kvinnocentrum, Region Östergötland. Hon är också processledare för RCC, regionalt cancercentrum sydöst och medverkar i en nationell arbetsgrupp för cervixcancerprevention.
Lilliecreutz pekar bland annat på ett projekt i länet som avslutades förra året – uteblivarprojektet. Där "jagade" man varenda kvinna som inte kommit till provtagningen. På det viset hittades flera fall av fullt utvecklad cancer men också många fall av allvarliga cellförändringar som därmed kunde behandlas och botas.
– Det är ju också så att ju fler som testar sig, ju fler fall hittar vi, säger Caroline Lilliecreutz.
Varför fallen av livmoderhalscancer ökar finns det inga enkla svar på, enligt Caroline Lilliecreutz. Det handlar om allt från förändrade sexvanor, ökad förekomst av humant papillomvirus (HPV) och ändrade analysmetoder. Nu införs på många håll också ett stort nationellt vårdprogram som innebär att det blir lättare att upptäcka ännu fler fall. Tyvärr har Region Östergötland inte fått pengar för att delta i programmet förrän 2019.
– Med det här programmet förfinas och förbättras analysmetoderna. När vi tittar både på cytologi och på virusförekomst så har vi fått en säkrare metod att identifiera fall, säger Caroline Lilliecreutz.
Screening för livmoderhalscancer har genomförts i Sverige sedan 1970-talet och görs på kvinnor i ålder från 23 till 60 år.
– Går man regelbundet på cellprovtagning så skyddar det till 90 procent. Går man över till metoderna i det nationella vårdprogrammet så ökar skyddet till 95 procent, säger Caroline Lilliecreutz.
Men det allra viktigaste är att gå när man blir kallad, understryker hon.
– Kommer man inte kan inte vi hjälpa till.
I den presenterade statistiken från Cancerfonden så har andelen kvinnor i Östergötland som insjuknat i livmoderhalscancer ökat 7,3 procent årligen från 2005 fram till 2015.
Att ökningen skulle kunna bero på förbättrade analysmetoder och att fler upptäcks, som i Östergötland, är en möjlighet. Men inget man med säkerhet vet. Det säger Ulrica Sundholm, sakkunnig på Cancerfonden.
– Det kan handla om något sådant, men det finns inga studier på det. Det som är skönt är att Östergötland tar det här på allvar. Det är det viktigaste.
Av vikt är också att ansvariga, både politiker och verksamhetsansvariga inom regionen – går till botten med orsaken till ökningen, säger hon.
Antalet kvinnor som genomgår provtagning i Östergötland är hög, 84 procent (nationellt ligger siffran på 82 procent), men kunde vara ännu bättre. Målet är att nå 85 procent i täckningsgrad. Men det finns län, som Dalarna exempelvis, där man når 92 procent av alla kvinnor. Trots det så ökar fallen både i Dalarna och i Östergötland.
Hur kan man förklara det?
Det är inte riktigt så enkelt så enkelt som att peka på höga screeningsiffror just för stunden, Siffrorna ska ju helst ha varit höga under lång tid. Hela tanken med screeningsprogrammet är att upptäcka förändringar i tid så att det aldrig hinner utveckla sig till en cancer, enligt Ulrica Sundholm.
För att minska antalet fall av livmoderhalscancer så krävs – enligt Cancerfonden – politiska åtgärder på nationell nivå.