Cancerforskaren Claudio Cantú, 41, flyttade till Linköping 2018 för att forska vid Linköpings universitet. Som 20-åring blev han blodgivare och i hemlandet Italien gick han var tredje månad och donerade blod. Men när han kom till Sverige och Linköping tog det stopp.
– De sa att jag behövde förstå svenska för att få donera blod. Dels eftersom det finns sjuksköterskor som inte pratar engelska, vilket jag förstår, men också för att frågeformuläret är på svenska och inte finns i någon engelsk version.
Han hänvisades till Stockholm där informationen finns på engelska.
– Det kändes paradoxalt att jag skulle åka till Stockholm om översättningen var problemet när vi lever i en tid när man kan hålla en mobil över en text och få den översatt. Istället föreslår de att jag ska ta min bil och åka till Stockholm. Det är absurt och jag tycker att det är oansvarigt!
Claudio har den relativt ovanliga, men extra eftertraktade blodgruppen 0-, som är en universalblodgrupp. Det innebär att alla som har någon av de vanliga blodgrupperna kan ta emot blod från honom.
– Jag känner mig frisk och hälsosam och vill gärna hjälpa andra, så jag ville fortsätta donera blod.
Han är molekylärbiolog med inriktning mot genetik och forskar om mekanismerna bakom cancer. Från universitetet i Milano har han även doktorerat inom området molekylär hematologi, alltså läran om blod.
– Det blir märkligt för mig att jag inte får donera blod för att jag inte förstår deras frågeformulär när jag har forskat om stamcellerna i blodet. Jag har respekt för deras arbete, men man kan väl säga att jag i alla fall vet hur blod fungerar.
Nu, fem år senare, försökte han än en gång bli blodgivare i Linköping, men hänvisades återigen till Stockholm.
– Under de här fem åren har cancerbehandlingarna blivit bättre i Sverige. Hur är det möjligt att de fortfarande inte har översatt det här dokumentet? Det är inte acceptabelt för en stor stad som Linköping. Jag har inget egenintresse i att donera blod, jag vinner ingenting på det. Jag tänker inte lägga min tid, energi och pengar på att åka till Stockholm en hel dag för det.
Birgitta Clinchy är verksamhetschef för kliniksk immunologi och transfusionsmedicin inom Region Östergötland, där Geblod ingår. Hon bekräftar att man inte får lämna blod i Östergötland om man inte talar tillräckligt bra svenska. Engelska räcker inte och det är inte bara själva frågeformuläret som är hindret, utan främst den intervju som ska hållas med blodgivaren inför varje donationstillfälle.
– Då måste man kunna ställa frågor om sjukdomar, riskbeteenden, resor, läkemedel, det kan bli ganska komplicerade frågeställningar. Det är inte alla i vår personal som är så jätteduktiga på engelska och det är många svåra ord, det är inte vardagsengelska direkt. Vår personal och givaren måste förstå varandra annars så kan vi inte godkänna den personen som givare.
Finns det ingen digital lösning?
– Nej, det finns inget färdigt digitalt system som finns att tillgå idag.
Blodcentralen i Stockholm är så vitt Birgitta Clinchy vet den enda i Sverige som tar emot personer som behöver få informationen på engelska.
– Där har man haft ett projekt med blodgivning på engelska med en del personal som är specialutbildad för att kunna föra hela konversationen på engelska. Tyvärr inte har vi någon sådan i Östergötland.
Men kan man inte ordna en sån i Östergötland?
– Rent teoretiskt finns inget hinder, men då krävs det att man har personer som klarar det. Det är ingen quickfix, utan tar tid.
Vad skulle behövas?
– Det är en resursfråga. Det behöver säkerligen inte kosta jättemycket pengar, det kräver inte dyr utrustning, men det kräver sjukskötersketid och det kräver någon som kan lära ut. Det kan jag inte säga att vi har i dagsläget. Det är inte så att vi har överskott av personal.
Finns det någon plan för ett införande?
– Vi har i olika omgångar tittat på det här tidigare och gjort bedömningen att vi inte har resurser att göra det just nu. Just nu har vi ingen plan för att införa det. Men jag sorterar inte bort det, samhället blir mer och mer internationellt.
Hon tror att det förr eller senare kommer att införas blodcentraler för engelsktalande i såväl Östergötland som andra regioner.
– Jag tycker personligen att det skulle vara väldigt bra om vi kunde få till det här.