Cancerfonden: "Det får inte finnas några misstankar"

Om inte den bästa forskningen får mest pengar är det inte säkert att forskningen gör framsteg.

LINKÖPING2012-12-18 06:34

Det är faran med jäv, menar Anna Karlsson, vetenskaplig sekreterare på Cancerfonden.

– Det får absolut inte finnas några misstankar om personliga bindningar. Det ska vara den vetenskapliga kvaliteten som råder, ingenting annat får spela in, säger hon.

Å ena sidan handlar det om trovärdighet gentemot allmänheten. Tydliga jävsregler är viktiga för att inte förtroendet för forskningen ska skadas, påpekar Anna Karlsson. Å andra sidan handlar det om att den bästa forskningen ska få mest pengar.

– Vi vill göra framsteg inom cancerforskningen, säger Anna Karlsson.

Nio kommittéer

Cancerfonden har en tydlig strategi för att undvika jäv. Fonden har nio olika prioriteringskommittéer som tas fram av en valberedning. Deras förslag lämnas över till en forskningsnämnd på 22 forskare från hela landet, som fördelar anslagen.

Om en forskare i en kommitté själv söker pengar behandlas inte ansökan av den egna kommittén. Om det av kompetensskäl krävs att den egna kommittén är delaktig, bedöms ansökan av ytterligare en kommitté.

I speciella fall – som till exempel när nämndens ordförande ansökte om pengar – konsulterades externa sakkunniga internationellt.

Bästa forskarna

Det finns dock ett potentiellt dilemma. I de vetenskapliga råden vill man ha de bästa forskarna. Och de bästa forskarna har själva ansökningar ute, som dessutom står sig bra i konkurrensen eftersom de kommer från just – de bästa. Något som gör frågan om jäv ännu viktigare, enligt Anna Karlsson.

Jäv ska föranmälas och protokollföras så att jäviga personer självmant kan hålla sig borta från beslutsgruppen, menar hon.

Är det jäv om samma forskare som utser rådet är den som får mest pengar?

– Ja, det går inte. En valberedning består alltid av flera personer. Det kan aldrig vara en person som bestämmer.

Och om den forskaren dessutom är fondens ordförande?

– Det hade inte gått igenom hos oss. Det verkar väldigt speciellt att ge så mycket makt åt en person.

Om man upptäcker jäv måste bedömningarna göras om, menar Anna Karlsson.

– Man kan aldrig acceptera jäv, det måste man vara stenhård på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om