Cancerdrabbade tränar i ny studie

Kanske kan fysisk träning hjälpa mot den extrema trötthet som ofta drabbar cancerpatienter. En studie har just påbörjats.

I Linköping är Eva Ahlner och Pernilla Sandström ansvarita för träningen.

I Linköping är Eva Ahlner och Pernilla Sandström ansvarita för träningen.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-06-11 18:18

Efter en canceroperation ges ofta behandling för att förhindra återfall. Det kan vara cytostatika, strålning, hormoner eller antikroppar. Under den behandlingen blir patienterna ofta extremt trötta, de drabbas av så kallad fatigue.

Kanske är fysisk träning en väg ur problemet. Det ska en grupp forskare i Linköping, Lund och Uppsala undersöka.

– Vi ska titta på olika intensitet i fysisk träning och jämföra högintensiv träning med mer lågintensiv träning, säger Sussanne Börjesson, docent och sjuksköterska vid Universitetssjukhuset.

Hon leder Linköpingsdelen i studien som leds av professor Karin Nordin vid Uppsala universitet.

Än så länge har bara fyra patienter hunnit komma in i träningen på Friskis och Svettis i Linköping, men så småningom ska det blir fullt i de olika grupperna.

Totalt ska 600 patienter med bröstcancer, prostatacancer och kolorektal cancer (i tjock- eller ändtarmen) vara med i studien som genomförs i Linköping, Lund och Uppsala.

Mycket tyder på att styrketräning och motion ger positiva effekter på behandlingen.

– De flesta studier visar att man blir piggare om man tränar, det vet vi ju, säger Pernilla Sandström som är en av sjukgymnasterna i projektet och instruktör på Friskis och Svettis.

– Men vi vill veta på vilket sätt, och hur mycket träning som är lämplig.

Det är läkare på onkologiska kliniken som avgör vilka patienter som kan delta i studien. De som väljer att vara med lottas in i en av fyra grupper: hög- eller lågintensiv träning, och med eller utan specialutformat beteendemedicinskt stöd som ska motivera till uthållig träning.

En del av träningen sker i form av individuell styrketräning på gym och konditionsträningen sköter deltagarna själva efter anvisning från sina coacher.

– Vi hoppas att ett resultat av studien ska bli att sjukvården i framtiden ska kunna erbjuda patienten fysisk rehabilitering i större utsträckning, säger Eva Ahlner som är sjukgymnast på onkologen och engagerad i projektet.

– Medicinsk behandling och omvårdnad är svensk sjukvård bra på, fysisk rehabilitering i samband med cancerbehandling har vi inte varit lika bra på. Det här kan bli en inkörsport.

Studien finansieras med 12 miljoner kr under fem år av Cancerfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om