C: Ge stadsdelarna mer makt

Det mentala avståndet mellan stadshuset och Linköpings utsatta stadsdelar är för stort. Det anser Centerpartiet som nu föreslår att det ska inrättas kommundelsnämnder med makt och pengar att påverka utvecklingen.

Centerpartiets Muharrem Demirok vill fördela makten till stadsdelarna. Men Paul Lindvall är tveksam. Arkivbild.

Centerpartiets Muharrem Demirok vill fördela makten till stadsdelarna. Men Paul Lindvall är tveksam. Arkivbild.

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-08-01 06:45

Kommunalrådet Muharrem Demirok, gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige, säger att det är den senaste tidens utveckling i Skäggetorp, Ryd och Berga som har fått partiet att lägga fram förslaget om kommundelsnämnder.

– Med skjutningen i Skäggetorp har det blivit tydligt att det inte funkar med styrningen från stadshuset och med stadshuset menar jag inte politiken utan kommunen. Vi vill lägga ut en hel del av makten i de här bostadsområdena.

Enligt Centerpartiet bör de nuvarande geografiska utskotten ersättas med nämnder som har reell makt att påverka närområdet. Och enligt Demirok bör inte endast kommuninvånare som redan är medlemmar i de politiska partierna sitta med i nämnderna.

– Vi vill ha med engagerade lokalbor. Det är en grundförutsättning för att det ska fungera. Det finns många som har ett stort förtroendekapital i de här områdena.

Vilka politiska områden ska kommundelsnämnderna ha mandat att påverka?

– Man skulle inte lägga ut skola och omsorg på de här stadsdelsnämnderna. Men de skulle ha ansvar för trygghetsarbetet och en del av den sociala verksamheten och i förlängningen tror jag att man skulle kunna lägga ut sånt som till exempel arbetsmarknadsåtgärder.

Hur kontroversiell är den här idén?

– Just nu tror jag att vi är ganska ensamma om att tycka så här. Många tycker att kommunen är en decentraliserad organisation, men det är ju uppenbart att kommunen inte alls är decentraliserad när människor som bor i Skäggetorp känner sig så väldigt långt ifrån kommunen.

Muharrem Demirok säger att Centerpartiet kommer att driva frågan om kommundelsnämnder i den kommande valrörelsen.

Kommunstyrelsen ordförande, moderaten Paul Lindvall, säger att Linköping tidigare haft ett system med kommundelsnämnder och han är inte förtjust i idén.

– Jag är väldigt tveksam. Det finns kommundelsnämnder i till exempel Göteborg och det finns inget som tyder på att det har blivit lugnare i vissa bostadsområden där. Jag tror istället att vi ska försöka bygga vidare på de starka engagemang som finns i till exempel Skäggetorp, säger Lindvall och fortsätter:

– Vi måste stärka möjligheterna för medborgarna att få inflytande över den egna stadsdelen. Men jag tror inte att kommundelsnämnder är rätt sätt för att vitalisera demokratin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!