Barndiabetesfonden grundades 1989 i Linköping av professor Johnny Ludvigsson och är Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes som är en autoimmun och – än så länge – obotlig sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper cellerna i bukspottskörteln och förstör dem så att de inte längre kan tillverka insulin.
Nu har Ludvigsson valt att lämna över ordförandeklubban till Ann-Cathrine Hjerdt, som engagerade sig i fonden 2013 när en släkting drabbats.
– Min sambos systerdotter har typ 1-diabetes. Jag såg att även om det bara är en person som bär sjukdomen så drabbas hela familjen. Föräldrarna får vara vaksamma och på tå hela tiden, säger Hjerdt, som numera bor utanför Lund men har en bakgrund som M-politiker, borgmästare och ordförande för revisionen i Linköping.
– Att ta över som ordförande känns ansvarsfullt och spännande. Gåtan kring den här sjukdomen är ju inte löst. Men vi har många möjligheter och bra forskare som får våra anslag. Det är ingen lättvunnen match och vi måste jobba långsiktigt. Vi behöver driva in så mycket pengar som möjligt och det är också viktigt att stödja familjerna för det här är något man lever med 24 timmar om dygnet, kommenterar Hjerdt sitt uppdrag.
Att Johnny Ludvigsson lämnar ordförandeposten betyder inte att han slutar engagera sig i fonden och kampen mot typ 1-diabetes. Snarare tvärtom.
– Jag fortsätter som hedersordförande och fortsätter skriva ledare i vår tidskrift Sticket. I den mån jag får mer tid ägnar jag den åt forskning, säger Johnny Ludvigsson som anser att frågorna kring barndiabetes typ-1 inte får den uppmärksamhet och det stöd de förtjänar.
– Om Barncancerfonden får in mer än 400 miljoner kronor till forskning varje år får Barndiabetesfonden kanske 20 miljoner. Den siffran måste öka betydligt.
Vilken är den viktigaste frågan?
– Vi vet fortfarande inte vad som orsakar typ1-diabetes. Det är förfärligt och det gör att vi inte heller kan förebygga sjukdomen. Så forskning som kan finna orsaken till typ 1-diabetes, men också forskning som kan leda till ett botemedel är extremt viktigt.
Över 900 barn och minst lika många vuxna insjuknar i typ 1-diabetes varje år i Sverige, som näst Finland är det mest drabbade landet i världen. Varför det är så vet man inte. Men man vet att sjukdomen globalt sett drabbar allt fler.
– Antalet fall ökar enormt. I Europa är det en konstant ökning, särskilt i de forna öststaterna, säger Ludvigsson.