Den senare byggstarten beror, enligt Ann Dejonge, fastighetschef på Lejonfastigheter, på flera faktorer. Dels är ombyggnaden stor – totalt drygt 20 000 kvadratmeter – och dels har man jobbat med en plan för hur byggnaden ska underhållas parallellt med själva renoveringen.
Allt ska bli rätt– Det har varit en process att gå genom allt som ska göras, att allt blir som det ska och att alla får ta del av det material som finns. Det jobbet har pågått hela tiden och kan ha tagit längre tid än man tänkt från början. Men det är viktigt att vi gör rätt.
Omkring 90 miljoner kronor beräknas ombyggnad och underhåll att kosta tillsammans. De båda utbildningsnämnderna tecknar inom kort ett nytt hyresavtal som löper på 15 år.
Många år på nackenEn renovering välkomnas av skolans enhetschef Magnus Johansson.
– På Berzeliusskolan är vi är väldigt glada över att få fräscha lokaler, säger han.
Skolan som började byggas på femtiotalet är inte bara sliten, den är också byggd efter de förutsättningar som rådde då.
I dag krävs andra saker.
Enligt Christer Gunnarsson, på utbildningskontoret, handlar det om att anpassa lokalerna för ett modernare arbetssätt som motsvarar de krav som ställs i läroplaner och kursplaner.
I dag är skolan byggd efter mer traditionellt snitt med långa korridorer och klassrum i ungefär samma storlek.
Tanken är att komma bort från det traditionella klassrummet och skapa olika studieytor och rum, också för mindre grupper.
Personalen ska, är det tänkt, få arbetsplatser i anslutning till arbetslagen, något som inte finns i dag i någon större utsträckning.
Med en ombyggnad ska man också se till att den interna kommunikationen på skolan blir bättre. Skolan består av fyra huskroppar och det kan ibland göra det knöligt att orientera sig mellan de olika byggnaderna. En helt ny huvudentré ska förhoppningsvis lösa den delen, är planen. Entrén ska byggas där man i dag går ner, och in, på skolan.
Populär skolaBerzan, som skolan brukar kallas, är en av de populäraste skolorna i kommunen och den ligger centralt. Här finns både högstadium, gymnasium, gymnasiesärskola, Yrkeshögskoleutbildning (YH) och vuxenutbildning. När beslutet om moderniseringen togs har politikerna i de båda nämnderna räknat med att skolan också ska kunna ta emot fler elever. I dag är elevantalet runt 1 400 men förhoppning finns om att kunna ta emot ytterligare omkring tvåhundra elever.
Men att bygga om en så stor skola gör man inte i en handvändning. För att störa verksamheten så lite som möjligt ska allt ske i etapper och läsåret 2015/2016 ska skolan vara klar, enligt planen.
Enhetschef Magnus Johansson är inte oroad över att undervisningen ska påverkas negativt under byggtiden.
– Min uppgift är att se till att eleverna har full verksamhet med den kvalitet som kan förväntas. Det är en arbetsmiljöfråga att inte blanda skola och bygge, säger han.