Byggnaden säljs – Babettes oro: "Klart att man blir lite nervös"

I november blev det klart att Equmeniakyrkan skulle sälja kyrkan på Klostergatan. I dagarna lades byggnaden ut till försäljning. Något som oroar hyresgästerna i byggnaden, bland annat kaféet Babettes.

Enligt annonsen har byggnaden inga skyddsbestämmelser. Dock bedöms den ha så stort kulturhistoriskt värde att ändringar enligt kommunens innerstadsinventering ska ske med varsamhet och byggnaden får inte förvanskas.

Enligt annonsen har byggnaden inga skyddsbestämmelser. Dock bedöms den ha så stort kulturhistoriskt värde att ändringar enligt kommunens innerstadsinventering ska ske med varsamhet och byggnaden får inte förvanskas.

Foto: Zandra Erikshed

Linköping2024-05-12 20:00

Nyheten i korthet

  • Equmeniakyrkan i Linköping har lagt ut sin byggnad på Klostergatan till försäljning. Ordförande Anna Gardström motiverar beslutet med att kyrkan inte ser fastighetsägande som sin kärnverksamhet.
  • Kaféet Babettes, som befinner sig i byggnaden, uttrycker oro inför framtiden. De hoppas på en ny ägare som värdesätter kulturen som finns i huset och inte tvingar dem att flytta.
  • Equmeniakyrkan planerar att sälja byggnaden till högstbjudande, vilket öppnar upp för osäkerhet kring vilken typ av ägare som kommer ta över.

Equmeniakyrkan skapades efter att Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan slogs samman till ett kyrkosamfund i hela Sverige. Detta skedde 2011. Fram till 2021 fanns det två Equmeniaförsamlingar i Linköping, Baptistförsamlingen och Missionsförsamlingen.  2021 gick församlingarna ihop och bildade Equmeniakyrkan Linköping. 

Enligt Anna Gardström, Equmeniakyrkans ordförande i Linköping, behöver inte församlingen längre Baptistkyrkan som samlingslokal. Detta då det är kyrkan på Drottninggatan som är deras primära gudstjänstlokal. Nu har man valt att lägga ut Baptistkyrkan till försäljning.

– Vi ser det inte som vår kärnverksamhet att vara fastighetsägare, säger hon.

undefined
Equmeniakyrkans ordförande Anna Gardström förklarar att man kontinuerligt har informerat hyresgästerna från att beslutet att sälja togs.

Det finns några verksamheter i byggnaden, till exempel Babettes, som kanske är lite oroliga hur detta påverkar dem. Säljer ni till högstbjudande, eller kommer ni ta hänsyn till verksamheterna?

– Det där är en tvåspårig fråga. I princip kommer vi att ja, sälja den till högstbjudande. Vi har lagt ut fastigheten på den öppna marknaden. Oavsett vem vi säljer till, så har man sålt en fastighet så är det upp till en nya fastighetsägaren att göra vad man vill med den. Man kan aldrig ha några garantier om vad som händer.

– Sen är det bland annat församlingsmedlemmar som är delägare i Babettes. Så det är klart att vi har ett stort hjärta både för Babettes och för den verksamhet som ekumeniska kommuniteten och övriga verksamheter bedriver i huset.

undefined
Babettes är inte "bara" ett kafé utan i huset anordnas även litteraturkvällar, konserter, föreläsningar med mera.

Lydia Halldorf som är med och driver Babettes förklarar att de vetat om försäljningen länge.

– Men nu när det är på gång så är det klart att man blir lite nervös. Det är viktigt för oss att det blir en bra ägare av huset. Men om det inte blir så, utan istället en ägare som inte vill ha oss kvar och som är ointresserad av kultur så vore det tråkigt. Vi startade Babettes i det här huset och det har blivit vårt hem. Babettes är inte bara en skylt som det går att flytta hur som helst, utan en plats. Och om den nya ägaren inte skulle vilja ha oss kvar skulle vi behöva lägga ner.

Hur har kommunikationen med Equmeniakyrkan sett ut under processen?

– Den har fungerat bra. Vi har som sagt vetat om att denna förändring varit på gång. Vi har haft ett jättefint samarbete med Equmeniakyrkan genom åren och vi hoppas att de också är måna om att det blir en ägare som bryr sig om Babettes och all den kultur som finns i huset i dag.

Karta: Klostergatan 46
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!