Efter dödsolyckan – hissarna ska besiktigas

Efter den dödliga hissolyckan i Sundbyberg stoppas liknande hissar i hela Östergötland. Den hiss som används i domkyrkotornet i Linköping är av en annan typ men kommer att undersökas under onsdagen.

 Under onsdagen kommer den hiss som används i domkyrkotornet att besiktigas.

Under onsdagen kommer den hiss som används i domkyrkotornet att besiktigas.

Foto: Victor Bomgren, TT

Linköping2023-12-12 16:30

Samtliga bygghissar av samma modell som orsakade den tragiska dödsolyckan i Sundbyberg där fem personen miste livet, kommer i dagarna att besiktigas. Även hissar från samma leverantör kommer att undersökas. Under den tiden kommer den inte användas på något av byggena i Östergötland.

– Detta kommer att ta några dagar då det är en vanligt förekommande hiss. Även leverantören kommer att kolla på dem, säger Richard Mellberg, ordförande för Byggnads Öst.

I Linköping pågår just nu ett omfattande restaureringsarbete på domkyrkan och en hiss används flitigt av byggnadsarbetarna för att ta sig upp och ned i det höga tornet. Börje Lindström är projektledare för restaureringsarbetet:

– Att Byggnads har gått ut och stoppat alla hissar har jag inte fått någon information om. Jag måste reservera mig om det har kommit ut sådan information. Skulle det vara så, rättar vi oss naturligtvis efter de instruktionerna. 

Enligt Börje Lindström kommer den hiss som används i domkyrkan att genomgå en noggrann inspektion under onsdagen.

– Hissarna besiktigas alltid månadsvis av tillverkaren och den har ganska nyss besiktigats. I morgon (läs på onsdagen) har vi bestämt att det ska ske en grundlig besiktning så att alla anställda som jobbar där ska känna sig trygga. 

Enligt Börje Lindström är den hiss som används i domkyrkan av en annan typ av den som användes i Sundbyberg. 

– Det är en annan hisstyp, men det utesluter inte att man måste vara oerhört vaksam och noggrann.

Har det inträffade skapat oro bland de anställda som arbetar i domkyrkan?

– Ja, det har skapat frågor. Det här är den värsta arbetsplatsolycka som jag överhuvudtaget har hört talas om. Vår ställningsentreprenör gör en egen utredning så att vi vet vad som hänt. 

Kjell Strömling, arbetsmiljöansvarig vid Byggnads Öst, berättar att risk finns för belastningsergonomiska påfrestningar och fördröjningar i arbetet när personalen använder trappor och förflyttar material manuellt i väntan på kontroller. Men försiktigheten uppmuntras.

– Det är jättebra att tillverkaren dragit i handbromsen. Hittar de någonting är jag övertygad om att de kommer att skärpa till det. Eftersom det aldrig hänt något liknande tidigare så är det nog en säker produkt att använda, men det är också en teknisk produkt utsatt för väder och vind, säger Kjell Strömling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!