Solkraftsbolaget Alight vill bygga en solcellspark på Stora Sjögestad, väster om Ljungsbro. Det handlar om 60 000 solpaneler på en yta av 44 hektar. Med en effekt på 30 megawatt skulle parken bli Sveriges hittills största – även om det nu planeras ännu större på flera håll i landet.
Ärendet har tagit flera turer i rättssystemet. Länsstyrelsen beviljade i februari 2021 tillstånd för solparken, ett tillstånd som överklagades men vann laga kraft.
I stället har striden kommit att handla om bygglovet för de transformatorstationer som behövs i solparken. Bygg- och miljönämnden beviljade bygglov till stationerna – två gånger till och med, sedan ett formellt fel gjorde att beslutet fick tas om.
Nämndens dåvarande ordförande Stefan Erikson (M) sade då att bygglovet beviljades motvilligt, eftersom solparken skulle ta åkermark i anspråk – men att man inte såg någon laglig grund för att säga nej.
– Vi tycker att placeringen är olämplig. Det är väldigt problematiskt att åkermarken har så pass svagt skydd som den har, sade Erikson.
Bygglovet överklagades till länsstyrelsen av flera grannar. Länsstyrelsen avslog överklagandet, varpå en av grannarna överklagade till mark- och miljödomstolen. Nu har domstolen beslutat att riva upp bygglovet, något som P4 Östergötland var först med att berätta.
Domstolen ger visserligen Alight rätt på en rad punkter. Transformatorerna kräver inte att en detaljplan upprättas, solparken anses inte medföra "betydande olägenheter för omgivningen" och den är inte att betrakta som ett industriområde.
I stället pekar domstolen på att solparken innebär att jordbruksmark tas ur drift, även om en del av marken mellan panelerna kan brukas. Domstolen menar att Alight inte tillräckligt redovisat alternativa placeringar av solparken.
De senaste åren har domar i mark- och miljööverdomstolen ändrat praxis för hur de här ärendena handläggs. Kraven på att utreda alternativa platser när det rör sig om jordbruksmark har förstärkts.
Alight har ännu inte bestämt om domen ska överklagas till mark- och miljööverdomstolen.
– Vi analyserar nu domen och överväger alternativ framåt, kommenterar Johan Hernström, chef för Solparker Sverige på Alight.
Hernström tillägger att mer solenergi behövs för att nå klimatmålen.
– Det är den snabbaste energiformen att bygga ut. Som exempel skulle den här solparken kunna producera el redan om ett år motsvarande den årliga hushållselen i över 6 000 hus.