Byborna uppmanar kyrkan: "Skänk byggnaden till oss"

Kaféverksamhet, föreläsningar, gubbdagis och högtidsfirande. Östra Skrukeby-borna förklarar hur församlingshemmet är hjärtat i den lilla socknen vid Roxen. Ändå har kyrkofullmäktige beslutat att avyttra den historiska byggnaden, vilket upprör de boende. "Vi vill bevara det här för kommande generationer", säger Ann-Christine Carlsson.

"En cyklist som körde förbi här vände sig om mot sina kamrater och skrek "här är så jävla vackert". Det vill vi att det ska fortsätta vara, berättar Kajsa Carlegrim (näst längst till vänster) och får medhåll av Kenneth och Ann-Christine Carlsson, Tommy Sennehed, Leena och Bengt Y Larson samt Ulla Pousette.

"En cyklist som körde förbi här vände sig om mot sina kamrater och skrek "här är så jävla vackert". Det vill vi att det ska fortsätta vara, berättar Kajsa Carlegrim (näst längst till vänster) och får medhåll av Kenneth och Ann-Christine Carlsson, Tommy Sennehed, Leena och Bengt Y Larson samt Ulla Pousette.

Foto: Samuel Villius

Linköping2020-10-20 18:00

Det är en gråmulen höstmorgon när vi svänger av den smala landsvägen och in på grusparkeringen vid Östra Skrukeby kyrka. Kyrkan, vars äldsta delar är från 1100-talet, ligger på en höjd med utsikt över Roxen. Den idylliska lilla bykärnan längs vägen består bland annat också av Södergården, Storgården och Östergården.

– De två förstnämnda ligger på ursprunglig plats, från tiden innan vi vet något. På museet säger de att det här är en av Östergötlands tio mest intressanta kyrkbyar, berättar socknens eldsjäl Kajsa Carlegrim när hon tar emot.

I byn har tidigare även funnits handelsbod, bibliotek, ålderdomshem, en buss som gick på onsdagar och lördagar och en skola. Kajsa Carlegrim visar gamla foton från trakten, bland annat på olika skolklasser från första halvan av 1900-talet.

Vid det här laget har flera boende i trakten gjort oss sällskap.

– Titta, där är ju pappa, säger Tommy Sennehed och pekar på ett klassfoto taget utanför skolhuset, precis där vi nu står och pratar.

Huset, som byggdes redan 1872, finns kvar än i dag. 1965 skänktes det av dåvarande Östra Skrukeby kommun till kyrkan och har sedan dess fungerat som församlingshem. Den gamla skolsalen blev samlingslokal och i fastigheten finns också två lägenheter som var bebodda fram till januari i år.

undefined
De boende i Östra Skrukeby är oroliga över vad som ska hända med det gamla skolhuset från 1872. "Man är rädd att hela miljön här i kyrkbyn ska förstöras. Det vore tråkigt", säger Kenneth Carlsson.

Men efter 55 år har nu kyrkofullmäktige i Åkerbo församling, som Östra Skrukeby kyrka tillhör, beslutat att avyttra byggnaden samt ytterligare fyra församlingshem i Bankekind, Gistad, Östra Harg och Lillkyrka. Då man ser att verksamheten alltmer centraliseras till tätorter i närheten anses det inte ekonomiskt försvarbart att behålla fastigheter som enligt församlingen är för dyra, i behov av renovering, har ineffektiv energihushållning och inte är ändamålsenliga.

"Kyrkorådet började redan år 2015 en utredning kring vilka fastigheter som Åkerbo församling behöver för nuvarande och framtida verksamhet. I dag bor större delen av församlingens medlemmar i våra tre större tätorter Linghem, Tallboda och Ekängen och därför sker en stor del av verksamheten där", skrev kyrkorådets ordförande Kristina Nyhlén (POSK) i Åkerbo församlings verksamhetsberättelse för 2019.

Östra Skrukeby-borna berättar att både försäljning och rivning, för att istället bygga ett nytt någon annanstans på tomten, har varit aktuellt. Invånarna ogillar båda alternativen. Flera av dem reagerar starkt när ämnet kommer på tal.

– Vi har ingen buss så vi kan inte åka härifrån, och nu vill de ta bort vår samlingslokal. Hur ska det bli? Många av oss börjar bli gamla och kan inte cykla till Linghem. Vi behöver en lokal här ute, förklarar Kenneth Carlsson.

– Skulle man bygga ett nytt förstörs ju hela miljön här ute. Folk som kommer utsocknes ifrån är alldeles begeistrade av den kyrkbymiljön. För pengarna det kostar att bygga nytt kan man väl istället renovera det gamla, fina som redan finns, tycker Bengt Y Larson.

undefined
Östra Skrukeby under tidigt 1900-tal. Skolbyggnaden med de två skorstenarna syns i mitten av bilden och kyrkan längst till höger. Som mest har socknen haft 900 invånare. I dag bor cirka 200 här.

De boende förklarar hur den gamla skolbyggnaden under åren har varit navet i det som hänt i Östra Skrukeby. Olika föreningar har hållit sina möten i samlingslokalen och på fredagar har man, ända sedan 1983, anordnat Café Skrukeby då stora delar av socknen har samlats.

– Någon kokar kaffe och någon brer mackor. Ska man prata med någon om något så har man tänkt att "ja, men det tar vi på kaféet på fredag", säger Kajsa Carlegrim.

Tommy Sennehed berättar att lokalen även kan hyras för privata tillställningar och att det ibland hålls föreläsningar och ordnas andra aktiviteter.

– Vi har gubbdagis också. Då kommer det gubbar från grannsocknarna här omkring och fikar och umgås och pratar om jakt och fiske. Vi är ett tjugotal ibland. Jättetrevligt.

Man ser också att lokalen borde kunna användas till olika barnaktiviteter och kalas. Enligt Kajsa Carlegrim flyttar allt fler yngre familjer med barn till trakten.

– Dels är det återvändare, dels nya som letar något lantligt ställe utanför Linköping. Mina närmaste grannar är en nyinflyttad trebarnsfamilj utan koppling hit. Och flera frågar just om barnaktiviteter.

undefined
En skolklass i Östra Skrukeby år 1915. På den tiden var det storskola på bottenvåningen och småskola på övervåningen. Bilden är tagen på nästan precis samma plats som den här intervju genomfördes.

Bengt Y Larson betonar att huset en gång i tiden byggdes av traktens bönder, just för barnens skull.

– Och så skänkte de det så att det skulle finnas en skola här.

Kenneth Carlsson tar vid:

– Sedan behövde kyrkan inte betala en krona för huset när de tog över det 1965. De skulle kunna sälja tillbaka det till oss bybor för samma pris. Det var ju faktiskt folk i bygden som skänkte mark och byggde det här en gång i tiden.

Alla övriga bybor som är på plats instämmer.

– Om nu inte kyrkan fortsätter äga det så är de ju den naturliga hyresgästen. Här finns nästan allt som behövs för kyrkans verksamhet, säger Kajsa Carlegrim.

– Man kan skriva ett avtal med kyrkan om att de abonnerar på olika tjänster för en viss kostnad per år, för att kunna ha exempelvis begravnings- eller dopkaffe, fortsätter Bengt Y Larson.

– Och behåller kyrkan huset måste ju den allra billigaste lösningen vara att hyra ut lägenheterna som redan finns och få inkomst den vägen, och sedan sköta om huset. För som det är nu står det ju bara och förfaller, säger Ann-Christine Carlsson.

undefined
Östra Skrukeby kyrka invigdes på 1100-talet, men föregicks av en träkyrka på ungefär samma plats. Tornet revs 1868 då en spricka i muren upptäcktes. Klockorna hänger i klockstapeln intill kyrkan.

På flera andra håll där församlingshem ska avyttras är planen att istället bygga om själva kyrkorna för att exempelvis kunna servera kyrkkaffe, ha en mindre samlingslokal samt tillgänglighetsanpassade toaletter. Detta menar dock Kajsa Carlegrim inte borde bli aktuellt i Östra Skrukeby.

– Det får man inte göra här. Det har stiftsantikvarien sagt. Kyrkan är så känslig och man har också konstaterat att det heller inte finns utrymme för det, berättar hon.

Östra Skrukeby-borna ser detta som ännu en faktor som borde tala för att det befintliga församlingshemmet ska bevaras.

– Vi vill i alla fall ha en dialog med kyrkan och skulle vara villiga att kompromissa och gå halva vägen var. Det är naturligt i alla socknar och samhällen att det blir delade meningar när en förändring ska till, men man ska kunna lösa det också, säger Tommy Sennehed.

– Med alla barn som växer upp här nu ska man inte behöva ångra att man inte kämpade för det här. Vi jobbar för våra barnbarn och vill bevara det här för kommande generationer, säger Ann-Christine Carlsson.

undefined
Intill kyrkan i Östra Skrukeby låg det gamla kyrkstallet. Delar av spiltorna finns bevarade än i dag. "Men när det blev skola här uppe byggdes stallet om till dass", berättar Kajsa Carlegrim.
Östra Skrukeby socken

Ligger i Linköpings kommun, nära E4, med Linghem som närmaste tätort. Gränsar i norr till Roxen.

Det äldsta lösa fynd som vittnar om människor i trakten är en stenyxa från tredje årtusendet f. Kr.

Kyrkan byggdes under 1100-talets första hälft. Innan dess fanns troligen en träkyrka.

”Skrukubi” omtalas i skrift första gången 1275 då östgötalagmannen Bengt Magnusson av Folkungaätten ägde mark i kyrkbyn.

Har som mest haft 900 invånare. I dag bor runt 200 här.

Källa: Östra Skrukeby hembygdsförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!