Vid kassan på Salam livs räcker butikschefen Ali Abbas fram en chokladkaka.
– Känn på den, den är helt smält på grund av värmen, säger Ali Abbas. Vissa dagar senaste veckorna har vi haft 32 grader varmt. Kunderna klagar, de är svettiga när de kommer fram till kassan.
Salam livs ligger mitt i Skäggetorps centrum. Vid flera tillfällen den senaste tiden har mataffären tvingats slänga mat som blivit dålig i värmen. Häromdagen kom en kund tillbaka in i butiken med en burk tomatpuré som blivit svart inuti. Den här eftermiddagen jobbar flera butiksanställda med att plasta in frysvaror för att flytta dem till frysrum på annat håll i stan.
– Frysarna på lagret bara piper hela tiden, de klarar inte att hålla nere temperaturen längre, säger Ali Abbas. Jag har legat på fastighetsägaren i flera veckor nu, men de säger bara att de inte kan göra något åt temperaturen eftersom det är så varmt ute. Nu har vi mindre butiker här i centrum gått ihop för att föra en gemensam talan.
För det är inte bara på Salam livs som temperaturen ligger högt. På pizzerian i centrum är det också varmt, likaså inne på apoteket.
– Det är oacceptabelt, säger Rahman Mokhtari, apotekschef i Skäggetorp centrum. Vi har krav på oss från Läkemedelsverket om att det inte får överstiga 25 grader i våra lokaler. Medicin får inte förvaras i över 25 graders temperatur i mer än några dagar. Vi har fått kassera krämer som smält.
Redan i maj hörde Rahman Mokhtari av sig till fastighetsägaren för att få ned temperaturen i butiken och fick då fem portabla fläktar installerade. Men trots det så är det svårt att hålla nere temperaturen på apoteket.
– Alla har problem, men 30 grader på apoteket, det går inte. Fastighetsägaren måste fixa hela systemet och de har tidigare lovat att göra det. Det är inte så att de inte vill - de vill, men det tar tid.
Fastighetsägaren Willhem håller med om att det har varit för varmt inne i centrumhuset under sommaren, men menar samtidigt att de jobbar varje dag för att få ned temperaturen.
– Den främsta orsaken till problemet är det extrema väder som pågått under en lång period med både varma dagar och nätter. Vi gör vad vi kan för få ned temperaturen, säger Peter Särud, fastighetschef hos Willhem i Linköping. Vi har tagit hjälp av expertis för att trimma in vårt nya styrsystem på bästa sätt och kunna få in ny luft när det är som svalast, men nu när det har varit så varmt också på nätterna står vi handfallna.
Enligt Peter Särud är fastighetens styrsystem utbytt under det senaste året.
– Vi konstaterar att det inte klarat av rådande extremvärme vilket ställer nya krav på vår entreprenör att utveckla lösningen ytterligare inför kommande somrar. När det gäller ansvarsbiten så är det alltid tydligt reglerat i hyreskontraktet vad för ansvar som ligger på hyresgäst och hyresvärd. Varje kontrakt är unikt och därför kan jag inte uttala mig om enskilda kontrakt.