De har ägt klädaffären BJ:s mode i centrala Linköping sedan 2012. De har kämpat hårt under åren, förnyat affärskoncept regelbundet och satsat på personal. Sedan hösten 2019 fram till sista februari har de ökat omsättningen med 23 procent, men i mitten av mars tog det slut.
– Många av våra kunder tillhör riskgrupper, men vi försöker hitta lösningar. En del kommer och handlar innan vi öppnar. Vissa ringer och säger vad de vill ha och vi levererar det till dörren. Men många människor jobbar också hemifrån, de rör sig inte på stan, så därför minskar handeln i centrala Linköping, säger Bettan Hallberg.
Trots deras påhittighet och kamp för att sänka kostnader och behålla kunder har försäljningen minskat drastiskt.
– Vi har gjort allt vi kunnat, men det räcker inte. Vi har förlorat cirka 600 000 kronor under mars och april. De pengar som försvinner kommer inte tillbaka. Det stöd som erbjuds till oss företagare är att låna pengar, men det är ingen lösning, säger Johan Hallberg.
Företagarnas föreningar har flera gånger betonat att det bästa konkreta stödet till medlemmarna är ett omedelbart ekonomiskt stöd till hyran. Regeringens hyresstöd-lösningar i olika hjälppaket har kritiserats för att vara krångliga, långsamma och otillräckliga. Paret Hallberg anser att hyresvärdarna borde ha agerat så fort man insåg krisens allvar. När det uteblev vände de sig till sin hyresvärd.
– Vi bad om hyresrabatt som regeringen har beviljat till företagarna som behöver hjälp. Men det pågår en diskussion om kostnader för el och fastighetsskatt också ska ingå i rabatten. Vi förstår att vissa fastighetsägare också är företagare och har det tufft, säger Johan Hallberg.
– Tanken är att vi inte ska behöva betala mer än halva hyran för månaderna april, maj och juni. Hyresvärdar ska ansöka om de uteblivna pengar från länsstyrelsen, men vissa hyresvärdar är rädda för att de inte ska få dessa pengar. Vi vet inte om vår hyresvärd går med på det och snart är det dags att betala hyra igen. Vi lever i ovisshet, säger Johan Hallberg.
Peter Lindmark på Castellum, som äger fastigheten där paret Hallberg har sin verksamhet, kommenterar inte enskilda fall men att fastighetsföretaget har en fastslagen process för alla de som söker hyreslättnader:
– Vi behandlar alla kunder lika. Vi söker vissa handlingar, tittar på helheten och gör bedömning i varje enskilt fall, säger han.