Butiksägare om varslet: "En olustig känsla i magen"

Ica Maxi i Linköping är en av de arbetsplatser som berörs när Handels varslar 5 000 medlemmar om strejk nästa vecka.

Handels har varslat om strejk för fackets medlemmar på Ica Maxi i Linköping.

Handels har varslat om strejk för fackets medlemmar på Ica Maxi i Linköping.

Foto: Julia Kimell/arkiv

Linköping2020-11-04 11:05

Löneförhandlingarna mellan Svensk Handel och LO-facket Handels har strandat. Handels anser sig inte ha fått gehör för sina krav och varslar därför om att ta ut cirka 5 000 av sina medlemmar i strejk från och med fredag den 13 november.

Totalt omfattas 22 arbetsplatser i form av privata butiker och lager i landet av varslet.

Bland dessa finns flera Ica-butiker och Ica Maxi i Linköping med cirka 280 anställda är en av dem. Det är också den enda arbetsplats i Östergötland som berörs av strejkvarslet.

– Det hade förstås känts bättre om man försökt hitta en gemensam lösning på det här via medling i stället för att varsla om strejk, säger handlaren Tomas Lundvall, som äger och driver Ica Maxi i Linköping.

Han menar också att tidpunkten är olycklig.

– I den situationen vi är i med en pandemi skulle en strejk innebära att fler än vanligt drabbas i och med att det blir trängre för kunderna i de butiker som kan fortsätta ha öppet, säger Lundvall.

Kommer ni att stänga helt om varslet träder i kraft den 13 november?

– Vi har inte hunnit prata om det än. Vi har ju ytterligare tre företag i våra lokaler, Apoteket, Min Doktor och Sushi Deli. Vi behöver sätta oss ner med dem och försöka komma fram till en lösning, säger Lundvall, som i nuläget inte kan uttala sig om hur en strejk skulle slå ekonomiskt mot hans företag.

Är du orolig?

– Ja. Det är klart. Man får en olustig känsla i magen. Det här är inget man önskar, säger Tomas Lundvall.

Handels vill ha en överenskommelse som liknar den industrins parter tecknat med löneökningar på 5,4 procent på 29 månader och en låglönesatsning som ligger utöver detta.

"Striden handlar om att vi vill att alla anställda inom handeln ska få samma löneökningar som inom andra branscher", säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels i en kommentar till TT.

Utöver lönekraven vill Handels ha tryggare anställningsvillkor i en bransch med många visstidsanställningar.

Arbetsgivarparten Svensk Handel ser strejkvarslet och lönekraven som "djupt olyckliga och oansvariga mitt i en allvarlig kris med osäker framtid".

"Redan när vi fick industrins märke på 5,4 procent var det som att sätta i halsen för en bransch som inte har återhämtat sig och som nu drabbas av nya restriktioner. Vi honorerar industrins märke, men mer går inte", säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel till TT. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!