Vår stad
De två damerna, som var 27 respektive 25 år gamla, kallade sin rörelse för en mönster- och handarbetsbyrå. Förutom garner och tyger saluförde de, enligt annonserna, såväl färdiga och påbörjade som ritade arbeten på kläde, filt, plysch, sammet och crêpe jämte behövliga tillbehör.
De var flitiga annonsörer och gjorde betydande reklam för en flossaapparat med vilken de vackraste kuddar, pallar, mattor med mera kunde på otroligt kort tid lätt och bekvämt tillverkas. De utlovade också att vid köp lämna kostnadsfri undervisning i hur maskinen fungerade.
Henny Granbom var dotter till den i det dåtida Linköping välkände handlaren Ludvig Granbom. Hon hade åtminstone sedan sommaren 1888 drivit en egen verksamhet som på uppdrag gjorde ritningar för mönster och monogram.
Signe Berg var född i Vetlandatrakten och yngst bland nio syskon. Hennes far, som var sergeant, avled när Signe bara var två månader gammal. Hon kom att växa upp under fattiga förhållanden. Signe flyttade till Linköping 1885 och gifte sig hösten 1887 med postexpeditören K M Berg.
Våren 1902 flyttade paret till Mjölby eftersom maken utsetts till postmästare där. I en runa beskrev Svenska Dagbladet Signe Berg som en såväl å huvudet som hjärtat rikt begåvad kvinna, som ägnade tid och krafter åt filantropisk och social verksamhet. Hon var under några år ledamot av Mjölby kommunfullmäktige. Testamentariskt lämnade hon donationer såväl till Östergötlands Barn, De gamlas hem i Linköping, samt till en fond för änkor till posttjänstemän.
Redan 1897 sökte grundarna någon som ville överta rörelsen. Det berodde möjligen på att Henny Granbom drabbats av tbc. Våren 1901 kom lösningen, Maria Lundgren övertog affären. År 1906 flyttade hon verksamheten till den nybyggda så kallade hotellflygel på Storgatan 31. Corren skrev att butikslokalerna i det huset både i fråga om bekvämlighet och elegans var i främsta rummet bland stadens affärer och att läget var det yppersta.
Mellan åren 1916 och 1944 drev Ebba Edler butiken. Hon var utbildad vid ett handarbetsseminarium. Edler genomförde 1918 flytten till Bokhållaregatan 2 där verksamheten ännu finns.
Edler efterträddes av slöjdläraren Karin Sik. Därefter har Birgit Kraft Malmström, 1971–94, Agneta Kraft, 1994–2000, Birgitta Arneving, 2000–2022 och Emmy Karlsson sedan 2022 drivit butiken.
Känner Correns läsare till någon annan Linköpingsbutik som är äldre än 132 år?